Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. November 19. 14:27, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Azeri kiadatás - ET: Azerbajdzsán megsértette a jóhiszeműség és a jogállamiság elvét

Azeri kiadatás - ET: Azerbajdzsán megsértette a jóhiszeműség és a jogállamiság elvét

Határozatban ítélte el Azerbajdzsánt szerdán az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének állandó bizottsága, mert Ramil Safarov átadását követően megsértette a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elvét, amikor a gyilkosság miatt elítélt azeri tisztet azonnali kegyelemben részesítette.

Az azeri Safarovot két évvel ezelőtt az Európa Tanács külföldi foglyok átadásáról szóló egyezménye alapján adta át Magyarország hazájának. Az egyezmény a szervezet közleménye szerint alapvetően humanitárius célokból teszi lehetővé a foglyok hazaszállítását.
Hazatérésekor Safarov azonnal elnöki kegyelemben és hősnek járó fogadtatásban részesült, valamint visszamenőleges hatállyal elő is léptették, holott a magyar bíróság gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítélte, és legkorábban 30 év után szabadulhatott volna.
Ramil Safarov 2004-ben, egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon éjszaka, álmában, egy baltával meggyilkolta örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt. A magyar bíróság különös kegyetlenséggel, aljas indokból és előre kitervelten végrehajtott emberölés miatt ítélte életfogytiglani börtönre.
Az egyezmény célja nem az, hogy lehetővé tegye elítéltek azonnali szabadon bocsátását hazájukban - állapította meg az állandó bizottság.
"Bár a részes államoknak az egyezmény értelmében szuverén joguk, hogy kegyelemben vagy amnesztiában részesítsenek olyanokat, akiket börtönbüntetésre ítéltek, a közgyűlés emlékeztet, hogy a többi között a nemzetközi szerződésekről szóló bécsi egyezmény által is elismert, a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elve azt követeli meg, hogy az egyezményeket eredeti céljukkal összhangban alkalmazzák" - idézi a szervezet közlemény a közgyűlés állandó bizottsága által elfogadott határozatot.
Az állandó bizottság az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének mintegy 60 vezető tagjából áll, amely a testület strasbourgi plenáris ülésszakai között a közgyűlés nevében jár el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).