Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 13. 07:03, péntek | Külföld
Forrás: OrintPress

Bicikliház nyílik Bécsben

Bicikliház nyílik Bécsben

Az osztrák fővárosban hét hónapon át egy egész központ áll a kerékpárosok rendelkezésére, ahol minden a biciklik körül forog. Workshopok, tanfolyamok, vitaestek és bolhapiac is várja a látogatókat.

Április közepén nyitja meg kapuit a KerékpárHáz (FahrRADhaus) Bécsben, amely a bicikliszezon idejére egyfajta kerékpáros-kompetenciaközpontként funkcionál majd.

Az érdeklődőket biciklis szakkönyvtár, az elmúlt évtizedek kerékpár-különlegességeit bemutató interaktív kiállítás valamint az aktuális trendeket prezentáló stylecorner várja. Lehet teherbiciklit kölcsönözni és különböző kerékpártípusokat kipróbálni, de szerveznek bolhapiacot és bringaszerelő valamint közlekedésbiztonsági tanfolyamot is. A KerékpárHáz előtt többfajta tárolót állítottak fel, hogy a kerékpárosok a saját bőrükön tapasztalhassák meg a különböző alkalmatosságok előnyeit és hátrányait.

„A városi kerékpározás nagyon sokoldalú. Legalább ilyen sokszínű a KerékpárHáz kínálata is” – magyarázza Maria Vassilakou Bécs polgármester-helyettese. Az új intézményben ugyanis tartanak majd vitaesteket, és találkozni lehet Martin Blummal, Bécs kerékpárügyi megbízottjával is. Ráadásul minden hónapban más-más téma áll a középpontban: az április például a szezonindításé, a május a munkába biciklizésé.

Tavaly naponta valamivel több mint 11 ezer biciklis rótta az osztrák főváros útjait, ami 20%-os növekedés 2010-hez képest. Így Bécsben az összes út 6%-át teszik meg két keréken, amit a város tovább szeretne növelni. 2012-ben például további 8 kilométerrel bővül a bécsi bicikliút-hálózat, ami az év végére 1.220 kilométert tesz majd ki.

Új kerékpárszállító-vagonokkal egészítette ki kínálatát az ÖBB is, amelyekben 24 biciklit lehet helytakarékosan szállítani. Ráadásul a drótszamarak tulajdonosai is együtt utazhatnak a „gépeikkel”. A speciális kocsik a Südbahnhof és Neusiedl-Pamhagen között közlekednek, hogy a fővárosiak számára is kényelmesen elérhetővé tegyék a Fertő-tavi kerékpárutat, amely Ausztria egyik legkedveltebb kerékpáros útvonala – derül ki a Compress közleményéből.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / Christian Fürthner

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése