Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2022. Június 28. 05:01, kedd | Helyi

BIRKAFŐZŐ FESZTIVÁL MEGNYITÓ

BIRKAFŐZŐ FESZTIVÁL MEGNYITÓ

A fesztivál megnyitóján először Szepesi Tibor, Karcag polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

- Az elmúlt évek arról szóltak, hogy nem tudtunk így együtt lenni, hanem egy másfajta rendszerben kellett megszerveznünk azt a szokásos hagyományt, amely a karcagi hungarikum birkapörkölt főzéséről szól. De nem mindegy, hogy ezt egy online rendszerben kisebb családi házak udvarán főzzük és történik meg ez a hagyomány, hanem így együtt, közösen tudjuk megélni. Hiszen tudjuk nagyon jól, ahogy Sebő Ferenc népzenész mondta: a hagyományokat nem ápolni kell, mert az nem beteg, nem őrizni kell, mert nem rab, hanem meg kell élni! Ez a mai rendezvény arról szól, hogy ezeket a hagyományokat meg tudjuk élni közösen ahogy az iskolában mondták, jelenléti oktatás keretében valósul meg az, hogy apáról-fiúra, utódokra száll a hungarikum karcagi birkapörkölt főzés hagyománya, hogy együtt tudunk kóstolni, együtt tudunk lenni, örülni és mosolyogni a mai rendezvényen - fogalmazott a városvezető, aki szerint az, hogy két év kihagyás után újra meg tudják szervezni a birkafőző fesztivált, azért nagy köszönet illeti a szervezőket, rendezőket, támogatókat és a főzőket is.

Mivel versenyről van szó, zsűri nélkül nehéz lenne lebonyolítani, Garaczi János mesterséf vezetésével fognak értékelni - hangzott el.

A fesztivált F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg. - Mi, karcagiak mindig találunk egy okot, hogy birkát főzzünk. Ez legyen keresztelő, ballagás, lakodalom, vagy bármilyen családi és baráti rendezvény és a Birkafőző Fesztivál ugyanilyen rendezvény, hogy találtunk egy okot, hogy birkapörköltet főzzünk, hogy barátokkal, családtagokkal, jó ismerősökkel össze tudjunk jönni. Azt látom, hogy ez jól is sikerül, hiszen nagyon sok főző van, itt vannak a családtagok, barátok. A jó társaságban a jó hangulat már adott. Kívánok mindenkinek nagyon jó hangulatot, kitűnő birkapörkölteket. Bízom benne, hogy jövőre ugyanitt találkozni fogunk, ezennel a Birkafőző Fesztivált megnyitom - mondta a képviselő, majd Kecze István, Kisújszállás polgármestere szólt a jelenlévőkhöz.

- Díszvendégként igyekeztünk olyan műsort összeállítani, ami jellemző nemcsak Kisújszállásra, hanem a Nagykunságra. Bízom benne, hogy ezt mindenki örömére fogjuk tenni az elkövetkezendő két órában. Egy ilyen szíves meghívást úgy gondolom illik viszonozni, ezért szeretettel várjuk szeptember 17-én a Kivilágos Kivirradtig Fesztiválon a karcagiakat - hangzott el a megnyitón.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 15:00, kedd | Helyi

ŐRÍZETBEN 8 RENBELI LOPÁSÉRT

Egy helyi férfi rövid idő alatt hat gépkocsit tört fel Tiszaföldváron.

2024. Május 21. 14:53, kedd | Helyi

IX. ORSZÁGOS RENDŐR TISZA-TÓ KÖRÜLI FUTÓBAJNOKSÁG

Napsütéses időben rótták a kilométereket a versenyen induló 17 csapat futói a múlt héten a tó körül.

2024. Május 21. 13:58, kedd | Helyi

Malom alapkőletétel Karcagon

Új malom alapkövét helyezték el Karcagon. Az ünnepségen Varga Mihály kiemelte: az ilyen és ehhez hasonló beruházások bizonyítják, hogy a magyar gazdaság túljutott az elmúlt négy év nehézségein.

2024. Május 21. 13:00, kedd | Helyi

KORÁBBAN INDULT A CSERESZNYESZEZON

Piros, ropogós, édes. Mindenki kedvence, a cseresznye az idei évben jóval korábban érik, a hazai termelésű gyümölcs már a piacokon is kapható.