Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 29. 19:01, péntek | Helyi

BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK

BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK

Magyarország köztársasági elnöke a bírósági ülnökök megválasztását a 2019. március 7. napja és 2019. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki.

Az ülnököket a bíróság - Karcagi Járásbíróság - illetékességi területén (Berekfürdő, Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras) lakó-hellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illeté-kességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek - pártok kivételével - jelölik.A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnöke-it a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelé-si-oktatási intézmények tantestületei jelölik.


A tantestületek nyugdíjas, állo-mányukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek.A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság nem pedagógus ül-nökeit az egyesületek - kivéve pártokat a foglalkozásuk szerinti érdekképvi-seleti szervek, valamint őket a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 680. § (5) bekezdés c., pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy ko-rábban foglalkoztató szervezetek jelölik. A Karcagi Járásbíróság 8 ülnökét a bíróság székhelye szerint illetékes he-lyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületei választják meg.


Ülnöknek az a 30. életévét betöltött, de 70. életévét el nem ért, magyar ál-lampolgár választható, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnok-ság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen elő-életű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Az ülnök nem le-het tagja pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathat. Egy jelölt ki-zárólag egy bírósághoz választható meg ülnökké. Az ülnökök megbízatá-sa 4 évre szól.


A jelöléshez és a jelölés elfogadásához szükséges nyomtatvány, vala-mint az ülnök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató a Karca-gi Polgármesteri Hivatal Aljegyzői Iroda Szervezési Csoportjánál (5300 Karcag, Kossuth tér 1. sz. I. emelet 27. iroda, tel.: 06/59-500-651), valamint az Alközpontban rendelkezésre áll, illetve letölthető a www.karcag.hu honlapról.


A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul köteles hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolni büntetlen előéletét és hogy nem áll köz-ügyektől eltiltás hatálya alatt. Amennyiben ezt elmulasztja, ülnökké meg-választani nem lehet.
A jelölést, az elfogadó nyilatkozatot és a büntetlen előéletet igazo-ló hatósági erkölcsi bizonyítványt a fenti címen lévő irodában kell le-adni legkésőbb 2019. április 5. napján 16.00 óráig. Áll Dobos László Karcag város polgármesterének a Karcag Televízióhoz eljutatott közleményében

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.