Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Május 14. 19:19, kedd | Helyi

BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK

BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK

Magyarország Alaptörvénye a Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben.

Erről döntött Karca Város Önkormányzatának képviselő testülete.

A 2015-ben megválasztott ülnökök megbízatása a Bjt. 217. § (1) bekezdése szerint az új ülnök választástól számított 30 nap elteltével jár le.

Járásbírósági ülnöknek az a 30. életévét betöltött - 70 év alatti - magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Az ülnök nem lehet tagja pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathat. Egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható ülnökké.

Az ülnököket a bíróság - Karcagi Járásbíróság - illetékességi területén /Berekfürdő, Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras/ lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek - pártok kivételével - jelölik.
A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik. A tantestületek nyugdíjas, állományukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek.
A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság nem pedagógus ülnökeit az egyesületek- kivéve pártokat-, a foglalkozásuk szerinti érdekképviseleti szervek, valamint őket a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 680. § (5) bekezdés c., pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

A Karcagi Járásbíróság ülnökeinek számát az Országos Bírósági Hivatal elnöke 8 főben állapította meg, a fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróságra 8 fő nem pedagógus, illetve pedagógus ülnököt kell megválasztani.
A Karcagi Járásbíróság 8 ülnökét a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületei választják meg.

A jelöltek becsatolták az elfogadó nyilatkozatokat, valamint két fő kivételével a büntetlen előéletüket igazoló hatósági erkölcsi bizonyítványt is. A választójogosultságra vonatkozó igazolások szerint, az ülnökjelöltek nem szerepelnek a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásában, vagyis nem állnak cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt.

Összegzés: A 2015-ben megválasztott ülnökök megbízatása az új ülnök választástól számított 30 nap elteltével jár le. A járásbíróság ülnökeit, továbbá pedagógus ülnökeit - 8 fő - a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzat Képviselő-testülete választja meg. A jelöltek becsatolták az elfogadó nyilatkozatokat, valamint két fő kivételével a büntetlen előéletüket igazoló hatósági erkölcsi bizonyítványt is, a választójogosultságra vonatkozó igazolások szerint minden jelölt rendelkezik választójoggal.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 20:24, szerda | Helyi

Horgászverseny

Negyvenketten - köztük öt hölgy- vett részt a karcagi Nagykun Horgász Egyesület Nagykunsági Kulturális Napokhoz kapcsolódóan megtartott vasárnapi nyílt felnőtt horgászversenyén a Téglagyári tónál.

2019. Augusztus 19. 16:10, hétfő | Helyi

Kiállítás a Nagykunsági Kulturális Napok keretében

A Déryné Kulturális Központban a Karcagi SZC Varró István Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma egykori diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Nagykunsági Kulturális Napok keretében.

2019. Augusztus 19. 09:03, hétfő | Helyi

Nagyné László Erzsébet tájékoztatója

Az utóbbi egy hónapban több alkalommal a médiában megjelent, személyemet – és mára már részben a Kátai Gábor Kórház dolgozóit is - negatívan érintő hírekkel összefüggésben az alábbi tájékoztatást adom:

2019. Augusztus 17. 21:25, szombat | Helyi

Ünnepi Önkormányzati Ülés

Minden évben hagyomány városunkban hogy Szent István napján az Ünnepi Önkormányzati Ülés keretében kitüntetéseket adnak át azoknak a személyeknek, akik a város, és a Nagykunság érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek.