Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Május 14. 19:19, kedd | Helyi

BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK

BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK

Magyarország Alaptörvénye a Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben.

Erről döntött Karca Város Önkormányzatának képviselő testülete.

A 2015-ben megválasztott ülnökök megbízatása a Bjt. 217. § (1) bekezdése szerint az új ülnök választástól számított 30 nap elteltével jár le.

Járásbírósági ülnöknek az a 30. életévét betöltött - 70 év alatti - magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Az ülnök nem lehet tagja pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathat. Egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható ülnökké.

Az ülnököket a bíróság - Karcagi Járásbíróság - illetékességi területén /Berekfürdő, Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras/ lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek - pártok kivételével - jelölik.
A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik. A tantestületek nyugdíjas, állományukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek.
A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság nem pedagógus ülnökeit az egyesületek- kivéve pártokat-, a foglalkozásuk szerinti érdekképviseleti szervek, valamint őket a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 680. § (5) bekezdés c., pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

A Karcagi Járásbíróság ülnökeinek számát az Országos Bírósági Hivatal elnöke 8 főben állapította meg, a fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróságra 8 fő nem pedagógus, illetve pedagógus ülnököt kell megválasztani.
A Karcagi Járásbíróság 8 ülnökét a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületei választják meg.

A jelöltek becsatolták az elfogadó nyilatkozatokat, valamint két fő kivételével a büntetlen előéletüket igazoló hatósági erkölcsi bizonyítványt is. A választójogosultságra vonatkozó igazolások szerint, az ülnökjelöltek nem szerepelnek a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásában, vagyis nem állnak cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt.

Összegzés: A 2015-ben megválasztott ülnökök megbízatása az új ülnök választástól számított 30 nap elteltével jár le. A járásbíróság ülnökeit, továbbá pedagógus ülnökeit - 8 fő - a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzat Képviselő-testülete választja meg. A jelöltek becsatolták az elfogadó nyilatkozatokat, valamint két fő kivételével a büntetlen előéletüket igazoló hatósági erkölcsi bizonyítványt is, a választójogosultságra vonatkozó igazolások szerint minden jelölt rendelkezik választójoggal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

RENGETEG SZEMETET HAGYOTT HÁTRA A LEVONULÓ ÁRHULLÁM

A tiszai árhullám levonulásával a KÖTIVIZIG munkatársai megkezdték a hullámtéren felhalmozódott hulladék mennyiségének felmérését, majd szemétmentesítését.

2024. Április 20. 08:45, szombat | Helyi

Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.