Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2022. Szeptember 01. 05:01, csütörtök | Helyi

BIZTOSÍTOTT A GYERMEKÉTKEZTETÉS KARCAGON

BIZTOSÍTOTT A GYERMEKÉTKEZTETÉS KARCAGON

A gyermekétkeztetés térítési díjainak megállapításáról szóló rendelet módosításáról döntöttek a képviselők

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról törvény szerint a települési önkormányzat a gyermekétkeztetést az általa fenntartott bölcsődében, mini bölcsődében és óvodában, továbbáa közigazgatási területén a tankerületi központ, illetve a szakképzési centrum részeként működő nevelési-oktatási intézményben, illetve szakképző intézményben biztosítja.

A közétkeztetési feladatokat Karcag város nevelési és oktatási intézményeiben az Essen Gyermekétkeztetési Kft. és az EURO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. látja el. Az étel-intoleranciában szenvedő gyermekek részére pedig - a megfelelő szakképesítéssel rendelkező személyzet fenntartásával - az Essen Gyermekétkeztetési Kft. biztosítja a speciális étkezést.

A gyermekétkeztetés tekintetében jelenleg is alkalmazott nyersanyag normák és rezsi költség 2022. január 1-től kerültek meghatározásra.

A folyamatosan tapasztalható, költségeket befolyásoló külső tényezők miatt a jelenleg érvényben lévő nyersanyag norma és rezsi költségek alapján történő finanszírozás már nem biztosítja kigazdálkodható módon a közétkeztetés előírások szerinti ellátását.

Az eltelt időszak jelentős áremelkedései miatt ez év májusában a szolgáltatók a nyersanyag norma és a rezsi költség mértékének emelésére irányuló kérelemmel fordultak Önkormányzatunkhoz. A szünidei étkezés díjemelése már megtörtént, az intézményi gyermekétkeztetéssel kapcsolatban azonban az azóta is változó körülmények miatt még nem született döntés.

A szolgáltatók kérelmét megvizsgálva, az utolsó módosítás óta bekövetkezett költségnövekedések indokolttá teszik a nyersanyag norma óvodás korcsoportban történő 20 %-os, valamint iskolás korcsoportokban történő 10 %-os emelését.

A rezsi költség jelenleg a norma 83%-ában van megállapítva. Az energia költségek 2022. augusztus 1-től történő jelentős emelkedése miatt ez a %-os arány már nyilvánvalóan nem biztosítja a költségek fedezetét. A szolgáltatókkal jelenleg folyamatban van az egyeztetés a 2022. szeptember 1-től elismerhető rezsi költségek mértékéről.

A törvény szerint térítési díjat az önkormányzatnak rendeletben kell meghatároznia. Az étkezés rezsiköltségének rendeletben történő szerepeltetése azonban nem szükséges, így jelen előterjesztés elfogadásával a gyermekétkeztetés térítési díjainak megállapításáról szóló önkormányzati rendelet gyermekétkeztetés 83 %-os rezsiköltségét szabályozó 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül.

A szolgáltatókkal történt egyeztetést követően a gyermekétkeztetés rezsiköltségének összegéről a továbbiakban az Önkormányzat a rendelkezésre álló költségvetési források figyelembe vételével rendelet módosítás nélkül állapodik meg a szolgáltatókkal.

A Gyvt. 151. § (3) bekezdése alapján a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a helyi önkormányzat által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységért megállapított díjra vonatkozóan 2022. június 30-ig díjemelési tilalom volt érvényben, melyre való tekintettel az előző étkezési norma emelés során a térítési díj emelésére nem volt lehetősége az Önkormányzatnak. Ezen határidő elteltével azonban, jelen módosítással a térítési díj emelése is elvégezhető.

A folyamatosan tapasztalható áremelkedések miatt a gyermekétkeztetés norma költségének és térítési díjának emelése indokolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:00, szerda | Helyi

NÉPSZERŰ A MUNKÁCSY KIÁLLÍTÁS

Páratlan helyszínen páratlan kiállítás, valószínűleg ez a párosítás a siker titka.

2024. Május 15. 11:25, szerda | Helyi

Leégett egy garázs Kenderesen

Kigyulladt egy 60 négyzetméteres garázs szerdára virradó éjjel Kenderesen, a Vörösmarty úton.

2024. Május 15. 11:00, szerda | Helyi

ELKEZDŐDÖTT A KIVITELEZÉS

Elkezdődött a szennyvíz-gerincvezeték kiépítése a Baross utcában. A helyszínen Karcagi–Nagy Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője adott bővebb tájékoztatást a fejlesztésről televíziónknak.

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

BESZÁMOLÓT TARTOTTAK

A tavaszi pedagógiai program keretén belül tartottak beszámolót arról, hogy milyen eredménnyel zárult a Kunok útját járva elnevezésű nevelési, személyiségfejlesztési projekt.