Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2023. Január 24. 05:00, kedd | Helyi

BOCSKAY VINCE SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

BOCSKAY VINCE SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

A magyar kultúra napjához kapcsolódva a Déryné Kulturális Központban nyílt meg Bocskay Vince szovátai szobrászművész kiállítása.

A művészeti iskola növendékeinek és tanárainak műsora után az alkotóhoz kötődő barátságáról, közös munkáikról Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész szólt.

Bocskay Vincét realista szemléletű, figuratív nyelvezetű, az emberi alak megragadására koncentráló szobrásznak tartják a szakemberek.
Kézügyességét asztalos édesapjától és nagyapjától örökölte. Rajzolni már iskolásként jól, tudott, ezért ment művészeti iskolába, ahol szobrász tanára, mestere, akkora hatással volt rá, hogy máig példaképének tartja. Így lett szobrász ő maga is. Életművét két, egymástól időben is élesen elhatárolódó csoportra osztja: a kisplasztikára és megrendelésre készített köztéri emlékszobrokra.

Több fajta anyaggal szeret dolgozni, hiszen mindegyik más-más. Főleg égetett agyag, terrakotta, gipsz szobrai vannak, de bronzemlékszobraiis vannak.Ember ábrázolásában alakjait groteszk szemlélettel, ironikus vonásokkal jeleníti meg.
Több évig tanárként is dolgozott, ma már az alkotás teszi ki a mindennapjait.
Nagyon önkritikus művész, aki állítása szerint még a tökéletes szobrát nem készítette el, utólag mindegyikben talál javítandót. Munkásságát több állami díjjal is elismerték, legutóbb a Szervátiusz -díjat kapta meg.

Kézügyességét, kreativitását két lánya közül Anna örökölte, aki most a csipkeveréssel is foglalkozik. örül sikereinek. Unokáit is szívesen avatja be a szobrászkodás alapjaiba, de úgy látja, náluk ez megmarad hobbi szinten.
Nagyon örül annak, hogy Budapest után, most Karcagon is- ahol másodszor jár, első alkalommal lánya esküvőjén volt itt - most megmutathatja szobrait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 15:15, szerda | Helyi

„Ültessünk jobb levegőt, tanítsuk gyerekeinket!” Program a Györffyben

Országos gyümölcsfa ültetési program indult 2023. tavaszán, melyre intézményünk sikeres pályázatot nyújtott be.

2024. Február 28. 10:00, szerda | Helyi

ELINDULT A NAPENERGIA PLUSZ PROGRAM

Elindult a Napenergia Plusz Program, amely több mint hetvenötmilliárd forintos keretösszeggel támogatja a lakossági napelem- rendszerek telepítését.

2024. Február 28. 07:00, szerda | Helyi

PLASZTIKAI MŰTÉTRE VAN SZÜKSÉGE

A Tiszatenyőn élő Bartók Viktor még tavaly márciusban szenvedett munkahelyi balesetet a Bige Holding Kft. szolnoki kénsavgyárában, ahol sav robbant az arcába.

2024. Február 27. 19:19, kedd | Helyi

Munkácsy kiállítás Karcagon

A kiállítás megtekinthető 2024.03.02 - 2024.06.09. között szerda kivételével minden nap 10.00-18.00 óra között. Belépőjegy vásárlásra 17 óráig van lehetőség.