Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2023. Január 24. 05:00, kedd | Helyi

BOCSKAY VINCE SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

BOCSKAY VINCE SZOBRÁSZMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

A magyar kultúra napjához kapcsolódva a Déryné Kulturális Központban nyílt meg Bocskay Vince szovátai szobrászművész kiállítása.

A művészeti iskola növendékeinek és tanárainak műsora után az alkotóhoz kötődő barátságáról, közös munkáikról Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész szólt.

Bocskay Vincét realista szemléletű, figuratív nyelvezetű, az emberi alak megragadására koncentráló szobrásznak tartják a szakemberek.
Kézügyességét asztalos édesapjától és nagyapjától örökölte. Rajzolni már iskolásként jól, tudott, ezért ment művészeti iskolába, ahol szobrász tanára, mestere, akkora hatással volt rá, hogy máig példaképének tartja. Így lett szobrász ő maga is. Életművét két, egymástól időben is élesen elhatárolódó csoportra osztja: a kisplasztikára és megrendelésre készített köztéri emlékszobrokra.

Több fajta anyaggal szeret dolgozni, hiszen mindegyik más-más. Főleg égetett agyag, terrakotta, gipsz szobrai vannak, de bronzemlékszobraiis vannak.Ember ábrázolásában alakjait groteszk szemlélettel, ironikus vonásokkal jeleníti meg.
Több évig tanárként is dolgozott, ma már az alkotás teszi ki a mindennapjait.
Nagyon önkritikus művész, aki állítása szerint még a tökéletes szobrát nem készítette el, utólag mindegyikben talál javítandót. Munkásságát több állami díjjal is elismerték, legutóbb a Szervátiusz -díjat kapta meg.

Kézügyességét, kreativitását két lánya közül Anna örökölte, aki most a csipkeveréssel is foglalkozik. örül sikereinek. Unokáit is szívesen avatja be a szobrászkodás alapjaiba, de úgy látja, náluk ez megmarad hobbi szinten.
Nagyon örül annak, hogy Budapest után, most Karcagon is- ahol másodszor jár, első alkalommal lánya esküvőjén volt itt - most megmutathatja szobrait.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 06. 09:18, hétfő | Helyi

ÁLLÁSAJÁNLATOK

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2023. Február 06. 08:53, hétfő | Helyi

HÍREK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBŐL

Az elmúlt 72 óra rendőrségi híreiből

2023. Február 06. 05:00, hétfő | Helyi

HOLTÁGAK FELTÖLTÉSE

A csapadékos téli időszak következményeként kialakult árhullámokat kihasználva a KÖTIVIZIG működési területén 2022. decemberétől elkezdődött a holtágak vízpótlása, felkészülve az aszályos nyári időszakra.

2023. Február 05. 05:01, vasárnap | Helyi

LAKÓHÁZTŰZ CIBAKHÁZÁN

Kigyulladt egy ikerház egyik ötven négyzetméteres lakása Cibakházán, a Rákóczi utcában. Személyi sérülés nem történt. A nyugalom megzavarására alkalmas képsorok következnek.