Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Október 03. 15:20, hétfő | PR
Forrás: (x)

Búcsúzz el az álmatlanságtól tippjeinkkel!

Búcsúzz el az álmatlanságtól tippjeinkkel!

Biztosan ismered az érzést, amikor hajnali fél háromkor ketyeg az óra, hullafáradt vagy – és mégsem tudsz aludni. Ne aggódj: nem vagy egyedül!

Tanulmányok szerint a nők több, mint fele időnként felébred éjszaka, 26 százalékuk pedig rendszeresen küzd alvásproblémákkal. A helyzet a férfiak esetében is hasonló. A leggyakoribb ok: stressz. Szerencsére a szakértőknek számos tippje van, amelyek hozzájárulnak a jó alváshoz.

Tippek a jó alvás érdekében

A pihentető alvás rendkívül fontos, hiszen senki sem szereti fáradtan kezdeni és átdolgozni a napot, valamint a rendszeres kialvatlanság egészségügyi problémákhoz is vezethet. Egy kényelmes ágy természetesen elengedhetetlen lesz, azonban ez a 9 tipp biztosan hozzásegít a jobb alváshoz:

Kerüld a sok koffeint

A kávé, a fekete tea, a kóla vagy az energiaital méreg a rossz alvóknak, mely egy örök körforgásba kerget: rosszul alszol, ezért napközben sok koffeint iszol, mely este nem enged elaluni. Azt javasoljuk, hogy lefekvés előtt négy-hat órával kerüld a koffeintartalmú italokat, melyek serkentik a szívdobogást és a keringést.

Feltétlen sportolj, de ne késő este

A rendszeres tesztmozgás hozzájárul a egészségünkhöz, azonban a késő esti sport felpörget, ezért azt javasoljuk, hogy inkább reggel menj futni, ne pedig este munka után. Egy esti nyugatós kutyassétáltatás viszont jót fog tenni.

Kerüld a túlzott alkoholbevitelt

Egy pohár vörösbor bizonyára jót tesz a keringésnek, azonban lefekvés előtti fogyasztása nem ajánlott, hiszen egyrészt egy kicsit feltüzel, másrészt az alkohol vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik: ettől szomjasak leszünk, mely további folyadékbevitelt generál, ami viszont éjszakai vizelési ingert eredményez majd.

Szellőztess lefekvés előtt

Ha nem szeretsz nyitott ablak mellett aludni, szellőztesd ki a szobát lefekvés előtt, mely az esti sétához hasonlóan a testnek és az elmének is jót fog tenni. Szakértők szerint az ideális hálószobai hőmérséklet 16 és 20°C közötti.

Sötétítsd el a szobát

Minél sötétebb a szoba, annál több melatonin szabadul fel a szervezetből. A melatonint alváshormonnak is nevezik, mely nélkül biztosan nem fogunk mélyen aludni.

Tedd le időben a munkát

Munka, veszekedés és tévézés: ezeknek egyáltalán nincs helye a hálószobában. A szex kivételével minden tevékenység arra készteti az agyat, hogy a helyiséget "aktív zónaként" kezelje, mely által az elménk és a testünk is lassabban nyugszik majd meg.

Ne nézz tévét az ágyban

A hálószobában szeretnél filmet nézni alvás előtt? Inkább ne tedd! A tanulmányok azt mutatják, hogy a különféle kijelzők fénye tovább tart ébren bennünket. A tévénézés ideális helye egy kényelmes kanapé lesz a nappaliban. Az ágyban inkább olvassunk egy kicsit alvás előtt.

Forgolódás helyett inkább állj fel

A kutatók bebizonyították, hogy a kétségbeesett alvás csak ront a helyzeten. Amennyiben éjszaka mégis az álmatlanság gyötör, inkább kelj fel és csinálj valami csendesen, nehogy a párod is felébredjen.

Támogatás a természettől

A természetből származó hatóanyagok sokkal gyengédebbek és tartósabbak, mint a vegyi úton előállított nyugtató tabletták: stressz esetén a golgotavirág kivonat segíti az ellazulást, a levendulaolaj pedig egyensúlyba hozza a túlzottan izgatott idegeket.

Címkék: ágy, alvás, bútor, kanapé

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről