Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Augusztus 07. 07:21, szerda | Bulvár
Forrás: infovárosok

BUG: Mászók hódítják meg a Budai Vár falait

BUG: Mászók hódítják meg a Budai Vár falait

Újabb különleges sportággal bővül a Budapest Urban Games idei rendezvénye. Augusztus 31-én a falmászás szerelmesei a lehető legizgalmasabb helyszínen, a Budai várfalon tehetik próbára tudásukat.

Ott, ahol több száz éve ostromló törökök, majd a várat visszafoglaló csapatok harcoltak, most profi és amatőr sportolók küzdhetnek meg saját magukkal és a szédítő magassággal.

A negyedik Budapest Urban Games-t (BUG) idén a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként rendezik meg a nyár utolsó napján. Az Utcalimpia számos sportolási lehetőséget kínál a futástól a streetballon és a grundfocin át a belvárosi Duna-átúszásig. Ez utóbbi miatt aznap 9-14 óra között teljes hajózár lép életbe a Duna belvárosi szakaszán, így az 500 úszó maximális biztonság mellett teljesítheti a 470 méteres távot.

A szervezők bejelentették, hogy a 2019-es verseny részeként egy vérbeli városi sportág, a falmászás is bekerül a programba. A Cortina-falat (30 méteres magasság) – amely a kikötőt hivatott biztonságossá tenni a királyi palota számára – kilenc perces szintidő alatt kell majd megmászniuk a versenyzőknek, a biztosítás nélküli úgynevezett „boulder“ mászásra (kb. 4 méter) pedig a Várkert Bazár teraszán kerül sor.

„Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa. A programsorozat első féléve alatt közel ötvenezer résztvevőt - főként amatőröket - mozgattunk meg különböző, zömében ingyenes programjainkon. Kiemelten fontosnak tartjuk az új sportágak bevezetését a Budapest Urban Games palettájára; tavaly ez az újítás a laser run volt, idén pedig a falmászás lesz. A látványos és egyedülálló sportágat ráadásul nem teremben, hanem a legszebb városi körülmények között tudjuk bemutatni“ – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes.

A szervezők a napokban próbamászást tartottak, ahol egyértelműen kiderült, hogy a pálya nagyon izgalmas, ám egyáltalán nem könnyű, a köteles pálya felső biztosítással 7-es erősségű. Tehát kizárólag gyakorlott mászóknak javasolják a próbálkozást. Augusztus 31-én 100 versenyzőnek nyílik lehetősége a Budai Vár falának megmászására, a nevezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

„A Budapest Urban Games célja a városi sportélet támogatása, a sportkollektívák összekovácsolása. A BUG tervezése közben meghallgattuk a hazai közösségeket, hogy melyik helyszínnek örülnének a leginkább, és egyöntetűen a Budai Várfalra esett a választásuk. Büszkék vagyunk arra, hogy a BUG különleges, soha vissza nem térő élményt kínál a mászás szerelmeseinek“ - mondta Sticzay Péter, a BUG főszervezője.

Az Utcalimpia népszerűsítését idén olyan hírességek vállalták, mint Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Németh Lajos meteorológus és Szabó Erika színésznő-műsorvezető. Augusztus 31-én mind megmérettetik magukat valamelyik sportágban, hamarosan az is kiderül, melyikben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára