Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Augusztus 17. 08:15, szerda | Helyi

Bulgáriában a Biljana

Bulgáriában a Biljana

A A tizenkét éves Biljana néptáncegyüttes Bulgáriában, egy fesztiválon lépett fel.

A Biljana néptáncegyüttes hetedik alkalommal járt augusztus elején Bulgáriában - tudtuk meg Major Jánostól, a csoport vezetőjétől. Most is hosszas szervezőmunka és előkészületek után sikerült a várnai tánctáborba eljutniuk, a Karcagi Református Egyházközség és Nagykun Diáksport Egyesület támogatásával. A Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola jelenlegi és volt tanulóiból, tanáraiból álló tíz fős együttesben ma is ott táncol két alapító, Sipos Ferencné és Parázsó Viki.

A tánctáborban Diana Dobreva koreográfussal dolgoztak a biljanások, akik már harmadik alkalommal tanított nekik újabb táncokat.
- Idén a tábort összekötöttük a 25. Nemzetközi Várnai Néptáncfesztiválon való fellépéssel is - mondja Major János. Nagyon neves volt a fesztivál, a vendéglátók mellett érkeztek fellépők Ciprusról, Chiléből, Grúziából, Szerbiából és Szlovákiából is. Magyarországot mi képviseltük, korábbi táncainkból készítettem egy nyolc perces koreográfiát, azt mutattuk be nagy sikerrel. A táborban nemcsak tanultunk, megnéztük Várna nevezetességeit is. A gyerekeknek a legnagyobb élmény a tenger volt, mely a szállásunktól 700 méterre volt, oda naponta lesétáltunk. Voltunk a várnai csata helyszínén, elutaztunk a Kaliakra-fokra is, ahol az erődítményt néztük meg, illetve környékkel ismerkedtünk. Másik alkalommal Dobrudzsa fővárosába, Dobridzsban jártunk, a skanzenben -solrlaj major jános, akitől megtudtuk, az új táncokat Debrecenben és Budapesten még idén bemutatják és szeretnének vele Karcagon is fellépni.

Címkék: biljana, Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.