Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Október 14. 05:00, péntek | Helyi

BÜSZKE UNOKÁIRA ÉS A DÍJRA IS

BÜSZKE UNOKÁIRA ÉS A DÍJRA IS

Sárközi Péter Alapítvány Emlékérmét vehette át Pilisszántón Hubai Imre Csabáné

Hubai Imre Csabánéberekfürdői-karcagi biogazdálkodó, növényorvos, a biokultúrában, a biodinamikus gazdálkodásban, a hazai és határon túli biokultúra mozgalomban végzett magas szintű kimagasló, példaértékű munkája elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Sárközi Péter a biokultúra, a biodinamikus gazdálkodás atyja, akinek munkássága sok biogazdálkodó előtt példakép. Az ő elveit követi a Hubai gazdaság is.
- A biogazdálkodás számomra is egyértelmű. Tanyán nőttem fel, s már kisgyerekként a természetben a valódi, tehát az életszerű, régi, hagyományos és szüleinktől is örökölt dolgokat kerestem. Nagymamámtól, szüleimtől sokat hallottam arról, hogy ezt nem szabad enni, ezt így kell enni, úgy kell elkészíteni. Sok gyógyteát ittunk, s az egészséges életmód felé ment a család, csak még nem tudtuk, hogy ez a biogazdálkodás. Növényvédő mérnök, növényorvos vagyok, tanultam mindenféle élettani, biokémiai, biológiai dolgokat, de a vegyszereket is, amikkel kezelték a növényeket, ezért tudom elbírálni melyik jó, melyik nem, mert mögé látok a károknak is, amit okoz. Ha a fiatalkoromra, a nagyüzemi tevékenységemre visszagondolok, abban sok káros hatás érte az embereket. Úgy gondolom a mai fiataloknak is kell idő arra, hogy mindent megfigyeljenek, elolvassanak ezzel kapcsolatban, mert amit eszel, azzá leszel. Ha olyat eszünk és olyan hatások érnek, amik károsak, akkor bizony a szervezetünk is károsodik. Ezt a hitvallásomat szeretném a gyerekeimnek, unokáimnak is átadni, hogy vigyázzanak az egészségükre.


- Hubai Imre Csabáné piacon a kistermelőktől szeret vásárolni zöldségeket, gyümölcsöket, mert náluk azok az igazi régi jó ízek jönnek vissza, amiket gyerekkorában érzett. Mostani díjáért köszönettel tartozik a felterjesztőinek.

- Ez a munka nekem természetes, így nagyon meglepődtem, hogy idén én kaptam ezt a díjat. Nagyra becsülöm Sárközi urat, az ő nyomdokait követjük. Itt a termőföldtől az asztalig nyomon követhető egy élelmiszer. Mi a természeti gazdálkodást 1989-ben kezdtük, akkor léptünk be a Biokultúra Egyesületbe. Sok barátunk, ismerősünk, gazdatársunk van Karcagon és a környezetünkben. Rendezvényeket, országos bionapokat tartottunk Karcagon és Berekfürdőben, amire sokan eljöttek. Így próbáltuk népszerűsíteni a biotermékek fogyasztását. Aztán megépítettük a bioéttermünket. Megmondom őszintén, azért is, hogy mi magunk is jó minőségű élelmiszereket fogyasszunk, nagy a családunk, meg még sokan mások is, akik úgy szeretnének táplálkozni, hogy ellenőrzött termékeket fogyasszanak. Ma már magunk dolgozzuk fel amit tudunk, ehhez van pékségünk, vágópontunk, olajütőnk is.

- A szántóföldi növénytermesztés és állattenyésztésen kívül kertészettel is foglalkozik a Hubai család, a zöldségféléket saját célra és budapesti értékesítésre termelik. Az üzletasszonyegyben nagymama is, aki büszke unokáira.
- Nagyon szeretem őket, s ahogy három gyermekünk, ők is ott nőnek fel köztünk Berekfürdőben, ahol közel 12 hektár területünk van. Ők azt belakják, járják a határt, a fóliákat, mindenben benne vannak. Büszkén mondhatom, eddig szinte mindenki ott van körülöttünk a gazdaságban. Tíz éve a biodinamikus gazdálkodásba is belefogtunk, ez már a piacon prémium terméknek minősül, Svájcba, Németországba, Ausztriába szállítunk.

Szeretném ha az unokák és a dédunokák is ebbe nőnének bele, mert úgy gondolom, ahogy apukám is mondta annak idején, enni mindig kell, s ha már eszünk, együnk jót, ha megtehetjük, akkor termeljük meg magunknak, mert az a legjobb. Mi erre törekszünk - mondta a díjazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.