Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Október 14. 08:21, szombat | Belföld
Forrás: mti

Célzottan keresik a gyógypedagógusnak tanulókat

Célzottan keresik a gyógypedagógusnak tanulókat

Célzottan szólítja meg a kormányzat a gyógypedagógus-hallgatókat annak érdekében,

hogy tovább emelkedhessen a gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézményekben és a pedagógiai szakszolgálati intézményekben foglalkoztatott gyógypedagógusok száma - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára képviselői írásbeli kérdésre válaszolva.

A független Kész Zoltán arra várt választ, hogy mit tesz a kormány a gyógypedagógus-hiány megszüntetésre érdekében.

Rétvári Bence rámutatott: az eddig megtett intézkedéseiknek köszönhetően a 2013-2016 közötti időszakban 1305 fővel nőtt ezekben az intézményekben a gyógypedagógusi munkakörben tevékenykedő szakemberek száma.

Az eddigi intézkedéseket tovább sorolva az államtitkár arról tájékoztatott: egyeztettek a gyógypedagógus- és konduktor-képző intézmények, majd az Oktatási Hivatal képviselőivel az érintett felsőfokú képzésekben részt vevők számának emeléséről. Ősztől már öt egyetem hat helyszínén folyik gyógypedagógus-képzés, továbbá a Semmelweis Egyetem Pető András Karán konduktor-képzés - tette hozzá.

Kiterjesztették a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat a gyógypedagógus hallgatókra, a Klebelsberg Központ költségvetésében pedig 2017-ben további 3,8 milliárd, 2018-ban pedig ezen felüli 1,9 milliárd forint többletet biztosítottak a létszám növelésére - sorolta.

Felidézte: a magyar oktatási rendszerbe a pedagógus-utánpótlás biztosításának érdekében 2011 óta számos ösztönzőleg ható eszközt építettek be. Ezek közé sorolta a 2013. szeptember 1-től bevezetett új pedagógus előmeneteli rendszert, és a bevezetését kísérő ütemezett béremelést is.

Rétvári Bence szerint szakmai változtatás az a módosítás, amely alapján egyes tantárgyaknál a pedagógus munkakör betöltéséhez nemcsak a gyógypedagógus végzettség és szakképzettség, hanem a tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettség és szakképzettség is megfelelő lehet. Hozzátette: ez nem egy esetleges szakemberhiányt hivatott orvosolni és megjegyezte, ezekben az esetekben is kötelező a pedagógus végzettség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során