Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2024. Április 30. 11:25, kedd | Helyi

CIGÁNY HÉT A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

CIGÁNY HÉT A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

1 hetes programsorozatot szervezett a Szent Pál Marista Általános Iskola Cigány-hét címmel.

A Szent Pál Marista Általános Iskola Cigány hetet tartott, melynek során a diákok különböző programokon vehettek részt. A tanulók egy zenés táncos műsorral készültek a megnyitóra.

Dánielné Kacsó Andrea, az intézmény vezetője elmondta,hogy nagyon fontos számukra a cigány tradíciók fenntartása, agyerekekkel történő megismertetése, valamint a régi tárgyaknak,rajzoknak, ruháknak, mesterségeknek a bemutatása is. Egy kiállítást isösszeállítottak az intézményben, mely a cigányság életét igyekszikbemutatni. Igazgatóasszonyt az egész hetes programsorozatról is kérdeztük:

A mai napon volt a megnyitó ünnepség, ahol a kiállítást is nyitottuk, illetve emlékeztünk Cefeniróra, a romák védőszentjére. Koszorút helyeztünk el és tisztelegtünk előtte, hisz a cigányok számára nagyon fontos az ő személye, az egyedüli, boldoggá avatott cigányról van szó. A holnapi napon szépíró versenyre várjuk a jelentkezőket. Hat iskola nevezett. Tiszafüredről és Kisújszállásról is érkeznek versenyzők. Régi hagyomány nálunk a megyei szépíró verseny lebonyolítása. A mi gyerekeink nagyon szeretik és úgy látom más iskolában is nagyon népszerű ez.

Az intézményvezető hozzátette, hogy csütörtökön a sport, míg pénteken az ételek és a tánc kerül majd előtérbe az 1 hetes program során. A csütörtöki napon nagyon szeretnénk egy sportfesztivált szervezni. Itt a mozgásra igyekszünk buzdítani mindenkit, szülőt, gyermeket, aki érdeklődik iránta. Azt követően, illetve még délelőtt rendezünk egy betűző versenyt, de azt csak a mi iskolásainknak, gyermekeinknek. Nagyon szeretik ezt a helyesírást fejlesztő játékot. Minden évben
megrendezzük, amikor van rá lehetőségünk. Délután még egy cigány generációs vetélkedőt szervezünk. A cigány népismeret felelevenítését tűztük ki célul ennek a versenynek a keretében. Pénteken pedig táncházzal szeretnénk zárni. Előtte lesz egy kis ételkóstoló.

Ahogy hallhattuk, a Cigány-hét első napján egy kiállítás is nyílt aziskolában, mely a cigányok életét igyekezett bemutatni- tudtuk meg Csanádi Irén Virág pedagógustól.

Ez a kiállítás nagyon sok embernek a munkájából tevődik össze, ugyanúgy a gyerekeké, a családoké, a kolléganőinké, és az iskolában dolgozó emberek szorgos munkája van benne. A gyerekek munkája annyiban nyilvánul meg a kiállításban, hogy ők készítették a rajzokat, a szőtteseket, amit természetesen a tanító nénik kezdeményeztek, és az ő felügyeletük, irányításuk alatt jöhettek létre ezek az alkotások. A cigányság életszeretetét, forma és színvilágát mutatja be kiállítás, azt a vidámságot, ahogyan ők a mindennapokban élnek.

Csanádi Irén Virág pedagógus hozzátette, hogy a kiállításban látható eszközöket az évek során gyűjtötték össze, de ez folyamatosan bővül a családoknak köszönhetően.

Címkék: #karcag tv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 14:10, péntek | Helyi

KÖZGYŰLÉST TARTOTT A KUNSZÖVETSÉG EGYESÜLET

A közgyűlésen az egyesület 2023. évi működésről és a 2024. évi programtervről a szervezet elnöke számolt be.

2024. Május 17. 12:07, péntek | Helyi

ELBÚCSÚZTAK A GIMIS DIÁKOK

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium végzős tanulói vettek búcsút a gimnáziumtól.

2024. Május 17. 10:30, péntek | Helyi

Kamionnal ütközött egy traktor Karcagon

Összeütközött egy sódert szállító kamion, és egy permetezőt húzó traktor csütörtök délután Karcagon, a Kisújszállási úton.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Helyi

SIKERES VOLT A PROGRAM

Felkelteni az érdeklődést, mozgásra, táncra ösztönözni az óvodásokat nem is olyan nehéz. Kiváltképp akkor, ha olyan program mozgatja meg a gyerekeket és szüleiket is, mint a „Gyertek, gyertek játszani” projekt.