Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Április 26. 11:54, szerda | Helyi
Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

CSALÁSOK A KIBERTÉRBEN

CSALÁSOK A KIBERTÉRBEN

Óvatosság és biztonság az online térben. Ne dőljön be a csalóknak!

Ma már az online kereskedelem, a bankkártyás fizetés és utalás is teljesen elfogadott, hiszen egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket online. Az internet azonban a számtalan előnye mellett, veszélyeket is a rejt a felhasználóknak. Az elmúlt napokban, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ismét több online csalás történt.

Sajnos három olyan eset is történt, amikor a hívó fél banki alkalmazottnak adta ki magát, majd arról tájékoztatta a sértetteket, hogy gyanús utalások történtek a számláikon, ezért fontos egyeztetni a bankkártya adataikat. Az érintettek mind bedőltek ennek a trükknek, hiszen a pénzüket féltve nem gondolták végig, hogy az adatok a bank részére elérhetőek, miért kellene azokat nekik megadni, vagy azokat egyeztetni. Mégis megadták személyes adataikat, a számlához tartozó belépő kódot, de az is előfordult, hogy egy alkalmazás letöltésére kérték, amibe belépve a netbank azonosítóját megadva belépett a sértett. Mindhárom esetben a bankszámláról már le is vették a pénzt.

Egy kunhegyesi lakos a közösségi médiában létrehozott piactéren esett áldozatul a csalóknak, amikor eladásra kínált egy fényképezőgépet. A leendő vásárló elkérte tőle az email-címét, valamint egy applikáció letöltésére kérte a sértettet, aminek kitöltése során megadta személyes illetve bankkártya adatait. Sajnos erről a bankszámláról is leemelték az összeget.

Egy másik esetben az elkövetők közműszolgáltató nevében, adathalász emailen keresztül, a szolgáltató arculati elemeit felhasználva károsítottak meg egy martfűi lakost. A csaló hamis díjbekérő levelet küldött a sértettnek, melyben felszólította, hogy fizesse meg a tartozását. A sértett meggondolatlanul átutalta a kért összeget.

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetési módszereket, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai ismételten óvatosságra intik a vásárlókat!

Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!
Ha Öntől vásárolnak, akkor legyen az gyanús, ha a bankszámla számán kívül bármilyen más adatot is kérnek!

- Ne tévessze meg, hogy az Öntől vásárolni szándékozó személy egy csomagszolgálat linkjét küldi meg! Ott bizonyosan nem kérik el személyes banki adatait!
- Ha üzenetben kap átirányító linket, ellenőrizze, nem-e egy áloldalról van szó! Inkább lépjen ki és vegye fel a szokásos csatornán a kapcsolatot a bankjával!
- Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait!
- Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
- Lehetőség szerint mindig utánvéttel fizesse a megrendelt árucikket.
- Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!
- Különös figyelemmel járjon el minden olyan esetben, amikor az elektronikus levél küldője nem a szolgáltató hivatalos csatornáiról adja fel az üzenetet, vagy abban bármilyen személyes- vagy bankkártyaadat megadását kéri!
- Amennyiben közműszolgáltatótól kapott email kapcsán felmerül Önben a gyanú, hogy adathalász üzenettel lehet dolga, mindig elővigyázatosan járjon el!

Amennyiben, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.