Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Június 22. 08:32, kedd | Helyi

CSERESZNYELÉGY TÁMAD A GYÜMÖLCSÖSÖKBEN

CSERESZNYELÉGY TÁMAD A GYÜMÖLCSÖSÖKBEN

A cseresznye és a meggy legjelentősebb gazdasági kárt okozó kártevője a cseresznyelégy, amely néhány hete megjelent a karcagi kertekben is.

A csereszenyelégy lárvája a gyümölcsbe furkálva táplálkozik, fejlődik, és ennek következményeként a mag körüli részek elpépesednek, elbarnulnak. A sérülés miatt a termés később elkezd rothadni.

A legyek legszivesebben a fakorona déli, legmelegebb oldalán tartozkodnak. A megtermékenyült nőstények a petéiket a terméshéj alá rakják a tojócsövükkel. Általában a színesedő terméseket kedvelik, de a zöld termésbe is rakhatnak tojásokat. A peték 6-10 nap alatt fejlődnek lárvává, majd a lárvák fejlődése 10-12 napig tart. A kifejlődött lárvák a földre vetik magukat 10-12 cm mélyre lefurakodnak és ott bábbá alakulnak.

A fák északi oldalát kivéve sárga lapokat kell elhelyezni a lombkorona külső felére, és amikor megjelennek rajta a cseresznyelegyek, el kell kezdeni a védekezést.

A cseresznyelégy elleni védelem történhet cseresznyelégy csapda segítségével vagy radikálisabb, vegyszeres permetezés útján attól függően, hogy csak egy-két fát kell megvédenünk, vagy egy nagyobb kertet.

A cseresznyelégy május-június folyamán okoz problémát a kertekben, ugyanis ekkor alakulnak ki / kezdenek el érni a zöld cseresznyék, meggyek. Folyamatosan figyeljük a fákra ragasztott sárga papírokat, amelyek mutatják, mikor kezdenek el rajzani a kártevők.

Ekkor, ha nagyobb a kert, érdemes lecsapnunk felszívódó, vagy kontakt hatású permetszerekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.