Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Október 13. 06:00, szombat | PR

Csúszásmentes útburkolat Szolnokon a Generalitól

Csúszásmentes útburkolat Szolnokon a Generalitól

Biztonságos fékezés a zebrák előtt a gyermekek védelmében

Egy új, innovatív technológián alapuló, csúszásgátló burkolattal bevont útszakaszt adott át a Generali a Biztonságért Alapítvány Szolnokon. A magyar szabadalmi oltalom alatt álló ún. LIVING ROAD útfelület vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot, felületi érdességének és színskálájának köszönhetően pedig 70%-kal jobban észlelhetővé teszi a bevont útszakaszokat. A szolnoki beruházást megelőzően már Tatabányán és Nyíregyházán is átadtak egy speciálisan kezelt útfelületet, és ebben az évben még több budapesti helyszínen is tervezi az alapítvány ennek az egyenként több mint 2 millió forint értékű új technológiának a telepítését.

A Generali a Biztonságért Alapítvány az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektetett a baleset-megelőzésre és a közlekedésbiztonságra, valamint a jövő generációjának a biztonságos közlekedésre való oktatására. Idén egy új, Magyarországon még nem elterjedt baleset-megelőzési technológiát karolt fel, az ún. LIVING ROAD csúszásgátló útburkolati rendszert, melynek telepítését több településen finanszírozza. Korábban Tatabányán és Nyíregyházán adott át az Alapítvány ilyen speciálisan kezelt útfelületet, és a mostani szolnoki átadót követően a tervek szerint több budapesti helyszínen is sor kerül majd csúszásgátló felületek telepítésére.
A helyszíneket minden esetben az adott önkormányzat és az OBB (Országos Baleset-megelőzési Bizottság) szakmai javaslatára választotta ki, hiszen ott építik ki, ahol a legnagyobb a balesetveszély a helyi baleseti statisztikák alapján. Az Alapítvány és a szolnoki önkormányzat a legkisebbek védelmét helyezte előtérbe, amikor az új, biztonságosabb útburkolat kialakításának helyszíneként egy óvoda és iskola között húzódó útszakaszt választott.
A beruházás azért is különösen jelentős, mivel a közúti balesetek számottevő része az időjárási hatások miatt lép fel. A csúszós útfelületen a féktávolság a sokszorosára nőhet, ami különösen a kereszteződésekben, gyalogosátkelők megközelítésnél és az éles kanyarokban veszélyes. Itt különösen nagy gondot okozhat a sebesség helytelen megválasztása, a reakcióidő vesztés, a környezeti viszontagságok, mint például az eső, a jegesedés és az ezekből adódó féktávolság megnövekedése. Ez az új, magas súrlódású útburkolat a hagyományos útaszfalttal szemben a csapadéktól és jegesedéstől függetlenül megőrzi a felületi érdességét. Így a zebra előtt végrehajtott vészfékezés során a féktávolságot akár felére csökkentheti, ráadásul feltűnő színének köszönhetően a sofőrök számára 70 százalékkal jobban észlelhető.
„A közlekedés biztonsága, és különösen a fiatalok védelme és felkészítése a biztonságos közlekedésre kiemelt célja a Generali a Biztonságért Alapítványnak. Nagy örömmel tölt el, hogy e célkitűzésünk körében idén egy olyan eszközt támogathatunk, amely amellett, hogy figyelemfelkeltő, ténylegesen csökkentheti a helyi balesetek számát. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk helyes és körültekintő közlekedésre ösztönzi majd az áthaladókat.” – nyilatkozta Román István, a Generali Biztosító régióigazgatója.
Szabó István, Szolnok alpolgármestere az eseményen elmondta: „Az önkormányzat fontos feladatának tekinti a város közlekedésbiztonságának fejlesztését, ezért szívesen támogatja az ilyen irányú kezdeményezéseket. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a szolnoki gyermekek, fiatalok elsajátítsák a megfelelő közlekedési ismereteket az óvodai nevelés és az iskolai oktatás során. Örülünk annak, hogy az Alapítvány segítségével egy biztonságosabb átkelőhely létesülhetett városunkban.”
A tatabányai csúszásmentes burkolat:

További információ a technológiáról:http://www.livingroad.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.