Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 05. 07:57, szerda | Bulvár
Forrás: mti

December elején érkezik az Oxygene 3 Jean-Michel Jarre-tól

December elején érkezik az Oxygene 3 Jean-Michel Jarre-tól

Az eredeti lemez 40. évfordulója, valamint a folytatás, az Oxygene 7-13 jövőre esedékes huszadik születésnapja alkalmából Jean-Michel Jarre teljessé teszi a trilógiát.

A december 2-án megjelenő Oxygene 3 albumon hét új dal kap helyet.

"Nem vagyok nagy híve az évfordulóknak, de amikor legutóbbi lemezemen, az Electronica 2-n dolgoztam, született egy szerzemény, az Oxygene 19, és eljátszottam a gondolattal, milyen lenne az Oxygene album, ha napjainkban írnám meg" - idézte az elektronikus popzene francia atyját a lemezt kiadó Sony Music magyarországi forgalmazója, a Hear Hungary Music az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A 68 éves Jarre az 1976 decemberében Franciaországban, fél évvel később pedig a nemzetközi piacon jelentette meg a ma már ikonikus albumot, a szintetizátorzene alapművének tartott Oxygene-t. A folytatás, az Oxygene 2 1997-ben érkezett, a művész idén hat hét alatt készítette el a harmadik részt. "A módszer hasonló volt ahhoz, ahogy az Oxygene anno született: próbáltam elkerülni, hogy túl sokat agyaljak az ötleteken és azonnal rögzítettem mindent. Nem a trilógia első részét akartam másolni, inkább végigvinni a hallgatókat egy utazáson, amelynek különböző állomásai valamilyen formában kapcsolódnak egymáshoz" - fejtette ki Jean-Michel Jarre.

Jean Michel Jarre több mint négy évtizedes eddigi pályafutása során húsz stúdióalbumot készített, köztük az Oxygene-t két évvel követő Equinoxe-ot, a Magnetic Fieldset (1981) vagy az állatkertek hangjait megidéző Zoolook-ot (1984). Tehetségét apjától örökölte: Maurice Jarre írta például a Doktor Zsivágó című film zenéjét.

Albumaiból eddig több, mint 80 milliót adtak el, az európai popelőadók közül először lépett fel Kínában 1981-ben. Rendkívül sikeres zenei pályafutása során háromszor (1986, 1989, 1991) kapott Grammy-díjat a new age kategóriában, lemezei az elektronikus zene számos előadójára volt hatással, köztük a Daft Punk-ra, az Air-re, Moby-ra és a Chemical Brothers-re. Környezetvédő, humanitárius aktivistaként is ismertté vált.

A francia zenész mozgalmas időszakot tudhat maga mögött, hiszen az elmúlt egy évben két friss anyaga, a számos sztárközreműködőt felvonultató Electronica 1 (2015) és 2 (2016) is kijött. Az ezekhez kapcsolódó turnét október 4-én Cardiffban kezdi, és a koncertkörút során már az Oxygene 3 albumról is ad ízelítőt. A turné során november 10-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel, ez lesz Jean-Michel Jarre hatodik magyarországi koncertje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára