Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Október 23. 08:27, szerda | Helyi

Dérynében emlékeztünk

Dérynében emlékeztünk

Karcag mártírjára, Pap Béla református lelkészre emlékezett Kovács Dániel Gábor, akinek Örök kőszállra állva címmel jelent meg könyve a rejtélyesen, a Bakonyban eltűnt lelkészről. Pap Béla (1907- 1957) Az erdélyi Gyaluban született

A Karcag Városi Önkormányzat és a Déryné Kulturális Központ szervezésében az ünnep előestéjén a Dérynében emlékeztünk az 56-os eseményekre és a mártírokra. Köszöntőt Nt. Koncz Tibor, a Nagykunsági reformtus Egyházmegye esperese mondott, majd a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium tanulói idézték fel az 1956-os eseményeket.

Karcag mártírjára, Pap Béla református lelkészre emlékezett Kovács Dániel Gábor, akinek Örök kőszállra állva címmel jelent meg könyve a rejtélyesen, a Bakonyban eltűnt lelkészről. Pap Béla (1907- 1957) Az erdélyi Gyaluban született, szülei pedagógusok voltak. A Lónyay utcai református gimnáziumban tett érettségi után iratkozik be 1925-ben- a Teológiára. Ezt kétéves amerikai ösztöndíj követi, hazatérte után pedig mint vallásoktató dolgozik.

A karcagi gyülekezet 1942-ben hívta meg lelkipásztorának, ahol sokat tett az ifjúságért is. 1951-ben kiéleződik az iskolakérdés, a teológiákat is összevonják. Pap Béla harcol az iskolákért, a zsinati választások tisztaságáért és állásfoglalása mellett Péter János püspök intése ellenére is kitart. Novemberben letartóztatják és négy és fél évi szabadságvesztésre ítélik.

A váci börtönbe kerül, ahol korábban a köztörvényes bűnözőknek ő nyújtott lelki vigaszt. 1956-ban szabadul, püspöknek jelölik, de nem fogadja el. 1957-ben tűnt el nyomtalanul a bakonyi erdőkben, bakancsa alapján azonosították. A karcagi születésű szerző könyvében Pap Béla életéről, rejtélyes eltűnéséről is szól, melyhez Csűrös András egyháztörténésztől kapott, a lelkész munkásságát bemutató 100 oldalas dolgozatát is felhasználta.

A szerző gondolatai után a gimnázium Főnix Diákszínpada A Bakancs címmel adott elő egy jelenetet a könyvből. Az ünnepi műsort összeállította Nagy Tünde tanárnő.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.