Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Október 16. 05:00, hétfő | Helyi

DINNYEMAG-KÖPŐ VERSENY FEGYVERNEKEN

DINNYEMAG-KÖPŐ VERSENY FEGYVERNEKEN

Fegyvernek határában a dinnye több hasznos tulajdonsága is megmutatkozott.

A görögdinnye élettani hatásait számtalan kutatás bizonyította. Arra azonban még a tudomány sem tud választ találni, hogy még mi mindenre jó a legédesebb zöldség- merthogy az tévhit, hogy a dinnye gyümölcs lenne.

Most értek meg a dinnyék, nagyon jók. Ezek mind késői palántázású, úgynevezett őszi dinnyék. Azért ültették később, hogy szeptember közepére- végére érjenek be. Akkorra, amikor a nyári dinnye-dömping már lecsengett.

HUBER ISTVÁN, őstermelő:

"Itt annyi dinnye van nekem a földön, azt hiszik, hogy nem jó a dinnye Lőrinc- nap után, de ezek most kezdtek megérni. És egy kis reklámot próbálok neki csinálni, hogy jobban vigyék."

A dinnye hidratál, vagyis pótolja a folyadékveszteséget a hőségben. Emellett mivel sok benne a kálium és a magnézium- csökkenti a vérnyomást. Az ugyancsak benne található úgynevezett karotinoid pedig erősíti az érfalakat. Gazdag A-, B- és C vitaminban is, vagyis az egészségtudatosan élő emberek számára kiváló élelmiszer.

Ilyet sem látott még az egyébként már sokat tapasztalt fegyverneki határ. Szabályos dinnye-többtusát rendeztek Fegyverneken, hiszen volt dinnyeevő és dinnye- szépségverseny.

"Nagyon tetszik, még most vagyunk itt először, amúgy fegyvernekiek vagyunk. Nagyon hangulatos, úgy látom, hogy a kicsik is jól érzik magukat, örülnénk, ha még több lenne." -mondta az egyik résztvevő.

A zöldség maximális felhasználhatóságát bizonyítandó, még dinnyemag- köpő verseny is. Itt a feladat roppant egyszerű: a rajtvonal mögé állva a lehető legnagyobb távolságra kell elpökni amagot. Kinek- kinek milyen messzire sikerül.

SIPOSNÉ BALOGH ÉVA:
"Hasonló rendezvényen még nem voltunk, de nagyon örültünk a lehetőségnek, hogy az időseinket, a Fegyvernek Aranykor Idősek Otthonából ki tudtuk hozni és annak is örültünk, hogy ilyen sokan eljöttek és aktívan szerepelnek itt a rendezvényen."

A dinnyemagköpés az a versenyszám, amelyben tényleg nagyon sokat számít a tapasztalat. Aki életkoránál fogva csak néhány tucat-, vagy néhány száz magot indított el eddig rövid légi útra, az még nem sajátította el a tökéletes technikát. Az azonban, aki több évtizede fiatal csibész, meggyőző magabiztossággal lövi ki a szájából akár öt és fél méternél is messzebbre a dinnyemagot.

A dinnyeevő- és a dinnyemagköpő verseny dobogósai természetesen dinnyét nyertek kiemelkedő teljesítményük jutalmaként. Nem is akármekkorákat. A fegyverneki határban ugyanis egyáltalán nem ritka a tíz- és húsz kiló fölötti dinnye. Errefelé az a dinnye, ami éppen csak súrolja a nyolc kilót, csenevésznek számít és a kanárik eszik meg uzsonnára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 14:30, kedd | Helyi

ÉBREDEZIK A TISZA-TÓ

Ébredezik a Tisza- tó. Az áprilisi, váratlanul jó időben több ezren keresték fel az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi célpontját. A hónap közepe visszavetette ugyan a forgalmat, de az igazi szezon még csak ezután kezd

2024. Április 30. 11:25, kedd | Helyi

CIGÁNY HÉT A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

1 hetes programsorozatot szervezett a Szent Pál Marista Általános Iskola Cigány-hét címmel.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Helyi

KENDERMAGOKAT RENDELT HOLLANDIÁBÓL

A vád szerint a férfi 2023. augusztus hónapjában egy ismeretlen személyt megbízott azzal, hogy Hollandiából küldjön neki kábítószert tartalmazó kendernövény termesztéséhez szükséges vetőmagot.

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.