Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Szeptember 18. 05:01, vasárnap | Helyi

DIÓFURÓ LÉGY PUSZTÍTJA A TERMÉST, DE VAN MEGOLDÁS

DIÓFURÓ LÉGY PUSZTÍTJA A TERMÉST, DE VAN MEGOLDÁS

A hazai diótermesztés visszaesett mennyiségében az elmúlt években, egy ideje a dióburok-fúrólégy károsítja a termést, idén pedig az aszály sem tett jót a fáknak.

Ennek ellenére lesz idén a boltokban magyar dió, de arra is számítanak, hogy alaposan felmegy az ára

A hazai diótermesztés visszaesett mennyiségében az elmúlt években, egy ideje a dióburok-fúrólégy károsítja a termést, idén pedig az aszály sem tett jót a fáknak.
Ennek ellenére lesz idén a boltokban magyar dió, a minőségével sem lesz gond a termelők előrejelzése szerint, de arra is számítanak, hogy alaposan felmegy az ára ennek a nálunk főleg szezonálisan fogyasztott csemegének.
Mára luxuscikké vált a dió, minden hasznos tulajdonsága ellenére is egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a fogyasztását.

Az Európai Unió dió-külkereskedelmi egyenlege negatív, dióbél importja 6 százalékkal 92,0 ezer tonnára nőtt, míg a kivitele 13 százalékkal 4,5 ezer tonnára csökkent 2021 első tizenegy hónapjában az előző év azonos periódusához képest. Dióbélből a legnagyobb beszállító az USA, ahonnan 12 százalékkal több (46,6 ezer tonna) termék érkezett. Chilétől 8 százalékkal (19,2 ezer tonna) és Ukrajnától 19 százalékkal (14,4 ezer tonna) több dióbelet vásárolt a közösség ugyanekkor. A héjas dió importja 2 százalékkal 47,3 ezer tonnára nőtt, míg a kivitele 6 százalékkal 4,0 ezer tonnára csökkent. A héjas dió vezető beszállítója szintén az USA, ahonnan 6 százalékkal kevesebb (24,6 ezer tonna) héjas dió érkezett a közösségbe, míg Chiléből 14 százalékkal 15,9 ezer tonnára nőtt a behozatal az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint.

Magyarországon is visszaesett a diótermesztés
A KSH adatai szerint Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 2019-ben 6,8 ezer tonnára emelkedett. Szakértők a 2021. évi diótermést az ország nyugati részén közepesnek, a keleti részén jónak ítélték.
A KSH adatai szerint Magyarországon a héjas dió külkereskedelmi egyenlege pozitív, mivel az importja nem számottevő: 2021 január és november között 23 tonna volt. A héjas dió kivitele volumenében 6 százalékkal 478 tonnára (értéke 12 százalékkal 443 millió forintra) nőtt ugyanekkor. A kiszállítás elsősorban Németországba irányult.

A dióbél külkereskedelmi egyenlege az elmúlt két évben negatívra változott. 2021 első tizenegy hónapjában a dióbél kivitele 43 százalékkal 255,7 tonnára csökkent, értéke 41 százalékkal 494 millió forintra esett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.