Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Február 06. 08:17, hétfő | Helyi

Disznótor volt a Lovagudvarban

Disznótor volt a Lovagudvarban

jóízű hagyományos, magyar ételek...

Tél van, ez a disznótorok ideje, amikor hurkát, kolbászt kell fogyasztani, s egészséges, jóízű hagyományos, magyar ételeket - mondta szombaton dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Lovagi Udvarban tartott V. Kárpát-medencei hagyományos disznóvágáson.


- A mi dolgunk ma az volt, hogy szétbontsuk a 140 kilós disznót és hurkát, kolbászt töltsünk, s a határon túli csapatoknak kibontsuk a húst, akik abból főznek sajátos ételeket - sorolta Juhász János, a Karcagi Konok Kunok főzőcsapatának vezetője. Természetesen a karcagi disznótoros ételek mellől nem hiányozhat a ferdinánd sem. Ezt Agócs Lászlóné vezetésével a konok kunok hölgytagjai készítettek el a vendégek számára.


- A jó karcagi ferdinánd készítés titka szerintem a nagyon nagy türelemmel készített tészta. Nagyon alaposan ki kell dolgozni, hagyni kell megkelni és mindehhez sok türelem és idő szükséges - sorolta Jutka, aki egykoron egy kollégájától tanulta meg a fortélyokat.

A disznótorozás ötletgazdája Szatmári János, a Lovagi Udvar tulajdonosa, aki ezzel azt szeretné, ha a fiatalok, a jövő nemzedékei is megtanulnák és tovább vinnék a disznótoros ételek készítését. Most Sárosfáról és Bácskossutfalváról is jöttek csapatok, aki az ottani ételeket készítik itt el. Ez a nap jó alkalom a tapasztalatcserére is - fejtegette a házigazda.

Hurkatöltés után dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert kérdeztük a családi disznótoraikról.

- Már év végén volt a családunkban egy, hiszen ez a téli időszak a disznótorozás ideje. Így nem idegen tőlem a hurkatöltés sem, most a Konok Kunokkal és Szatmári Jánossal tüdős hurkát töltöttem. Megvan a hagyománya annak, hogy miképp kell elkészíteni a jó disznótorost. S kell neki a reklám is, mert nem elég ha a joghurtot és a gyümölcslevet reklámozzuk, azok is biztos jók, de azért a disznótor az a magyar életforma részét képező alkalom. A disznótoros ételeknél minden tájegységnél megvannak a sajátosságai, ez a karcagi találkozó, s a megyében a jövő héttől induló disznótoros fesztiválok ezért is hasznosak, hogy megismerhessük ezeket - mondta a tárcavezető.

Címkék: Karcag

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:33, kedd | Helyi

ITTASAN KERÉKPÁROZOTT, TÖBBSZÖRÖS CSONTTÖRÉS LETT A VÉGE

A Szolnoki Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat azzal a 28 éves törökszentmiklósi férfival szemben, aki ittasan, élettársát a csomagtartóra ültetve kö

2024. Április 22. 16:09, hétfő | Helyi

KIHASZNÁLTA JÓHISZEMŰSÉGÉT

Egy 27 éves tiszapüspöki nő több alkalommal kért pár ezer forintot az idős helybélitől. Az utolsó alkalom azonban nem várt fordulatot vett, és rablás lett a vége.

2024. Április 22. 12:29, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 22. 11:24, hétfő | Helyi

ŐRIZETBEN NYOLCRENDBELI LOPÁSÉRT

Egy tiszaföldvári férfi az elmúlt másfél hónapban hat gépkocsit tört fel a településen.