Városlista
2020. november 23, hétfő - Kelemen

Hírek

2020. Június 07. 11:14, vasárnap | PR

Dolgoznék, de hol találok munkát?

Dolgoznék, de hol találok munkát?

A vírusválság óriási kihívások elé állította az egész világot, munkaadókat és munkavállalókat egyaránt. Nehéz most új munkát találni – de nem lehetetlen. Mutatjuk, hogy hol keresnek új munkatársakat!

Riasztó statisztikai adatok

A márciusra vonatkozó munkanélküliségi adatok már megmutatták, hogy a vírusválságra azonnal reagáltak a munkaadók és megkezdődött a leépítési hullám. Több, mint ezer embert érintettek azonnali csoportos leépítések és március hónap során több, mint hatvanezer ember regisztrált új munkanélküliként. A hónapban 281 ezer ember volt regisztrált munkanélküli, akiknek közel fele semmiféle támogatásra nem volt jogosult. A statisztikai adatok április hónapra még nem elérhetőek, de várhatóan folyamatosan nőni fog az álláskeresők száma, ezzel többszázezer magyar megélhetése kerül veszélybe.

Lassul, de nem áll meg a toborzás

A válság ellenére azonban a munkát kínáló cégek toborzási kedve meglepő módon csak kicsit enyhült. A megkérdezett cégeknek mindösszesen 10%-a fagyasztotta be teljesen a munkaerő keresést, de 70%-nál nem állt meg a toborzás, viszont a folyamat jelentősen lelassult. Az azonnali kezdéssel hirdetett állásajánlatok száma jelentősen lecsökkent.

Meglepő módon nem nőtt a távmunkában végezhető állásajánlatok száma. Ahol a lehetőség eddig is adott volt, természetesen továbbra is lehetővé teszik, ám nem történt tömeges váltás a home office jellegű munkákra. A megkérdezett cégek amúgy is az egyik legnagyobb problémának az új munkatársak vállalatba integrálását, az úgy nevezett on-boarding folyamatot tartják, ami azonnali távmunkában indulásnál még nagyobb kihívás.

Ahol nagy a kereslet

Az álláshirdetések statisztikai adatait elemezve látjuk, hogy a most aktív álláshirdetések között továbbra is hatalmas a kereslet informatikusok, ügyféltámogatás és értékesítés területén. Emellett az SSC szektor továbbra is igen aktív. Nem csupán irodai munkára keresnek azonban új munkaerőt.

Az aktív álláshirdetések azt mutatják, hogy óriási kereslet van betanított munkásokra, valamint fizikai- és segédmunkásokra elsősorban az építőiparban, illetve a gyártó és termelő szektorokban. Emellett az értékesítésben és kereskedelemben egyaránt töretlen mértékű munkaerő kereslet mutatkozik.

Változó munkafeltételek

A korábban munkavállalók által dominált piacon most új feltételekkel kell azonban barátkozni. Megnőtt az időszakos, illetve részmunkaidőben történő foglalkoztatás aránya. Kevesebb a teljes munkaidőben történő foglalkoztatás.
Az elhúzódó felvételi folyamattal is számolni kell, mikor új állásra jelentkezünk. Míg korábban a munkaerőhiány miatt gyakori volt az akár másnapi munkakezdési lehetőség, a hosszabb keresés mellett most egy hosszadalmas felvételi folyamatra is fel kell készülni.

Külföldi munkavállalás

A hazai állások mellett még mindig jelentős számú külföldi munkavégzésre vonatkozó hirdetés is van a piacon. Túlnyomó többségében szakmunkás állásokat kínálnak, emellett messze elmarad, de még mindig jelentős a vendéglátás és idegenforgalom, valamint értékesítés és kereskedelem területére vonatkozó hirdetés. Területi eloszlás tekintetében még mindig Ausztria és Németország a leggyakoribb.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 23. 18:05, hétfő | PR

Négy érdekes tény, amit eddig nem tudtál a svájci bicskákról

A legsokoldalúbb kés – legtöbbször így hivatkoznak a svájci bicskára, amelyet Svájc leghíresebb találmányaként is ismernek.

2020. Október 13. 11:18, kedd | PR

Tegye próbára Ön is szerencséjét Karcagon a Szent István Sugárút 17. szám alatt található lottózónkban!

Október 8-tól a nemzeti lottótársaság 244. sz. karcagi lottózójában egy teljesen megújult és a korábbinál magasabb színvonalú környezetben várja kedves játékosait a Szent István Sugárúton.

2020. Október 08. 13:28, csütörtök | PR

Egyedül vagy másokkal? Kiadó lakások és lehetőségek

Ha albérletek után kutatunk számos kiadó lakással és szobával találkozhatunk, a lehető legkülönbözőbb árkategóriákban. A döntés így leginkább saját anyagi lehetőségeink mentén születik meg.

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.