Városlista
2025. augusztus 26, kedd - Izsó

Hírek

2025. Július 11. 06:00, péntek | Helyi
Forrás: karcag tv

DRÁGA AZ ALAPANYAG-SOKBA KERÜL A LEKVÁR

DRÁGA AZ ALAPANYAG-SOKBA KERÜL A LEKVÁR

Eper, sárgabarack, meggy, cseresznye. Csak néhány gyümölcs, amelyből finom lekvárt szoktunk készíteni az év ezen időszakában.

Sajnos ezeknek az ára az egekben, így sajnos egyre többen elállnak attól, hogy lekvárt főzzenek. A karcagi piacon jártunk a téma kapcsán.

Nagy a jövés-menés a karcagi piacon. Sokan csak nézelődnek és a fejüket kapkodják egy-két gyümölcs árára pillantva. Ahogy az elmúlt időszakban úgy ebben az évben is a gyümölcsök a legdrágábbak a piacon, ha befőzésre vásárolnánk. Ilyen árak mellett pedig kétszer is meggondolják az emberek, hogy készítenek-e lekvárt otthon. A szamóca kilója 1500 Ft körül mozog, míg a baracké ennél is magasabb. De hogy mi is, ami ilyenkor a legjobban fogy, arról egy karcagi árust kérdeztünk meg.

Simon Margit
- Meggyből is szoktak csinálni, meg szilvából szoktak csinálni lekvárt, meg ki miből csinál. A sárgabarackból is szoktak csinálni, csak most nagyon drága. 2000 kilója.

Egy másik áltaunk megkérdezett hölgy is nagyon drágának találja most a gyümölcsöket.


- Jóval drágább, egy ezressel biztos drágább minden, úgyhogy mire megveszem a dzsemfixet hozzá nagy kiadás. Bár nem nagyon szoktam beletenni, inkább kevés cukrot. Annyit nem szoktam beletenni, mint amennyit írnak.

A cseresznye ára is egekben, ennek ellenére mégis veszik az emberek, mert nagyon finom és egészséges.

Bodnárné Erzsébet
- Cseresznyét vettem, elég drága, mert 3000 forintért adják kilóját, de most nem meglepő, mert minden drága. Mint mondtam, szilvalekvárt szoktam csinálni ősszel, körülbelül 10 kilóból, és akkor jól kipötyögtettem, abból van több évre való lekvárom mindig.

Egy másik hölgy már elkészítette otthon a szamócalekvárját. De szokott őszibarackból, sárgabarackból és meggyből is készíteni.

Pincézsné Soós Gyöngyi
- Hát, ha drágább a gyümölcs, akkor 3 kilót szoktam venni. Én úgy szoktam készíteni a lekvárt, mivel több évig eláll, hogy amikor olcsóbban megkapom, akkor csinálok nagyobb mennyiséget, és akkor két-három évre el vagyok látva.

Kijelenthetjük hogy azeper szezonja már a múlté, habár itt-ott még lehet kapni a piacokon. A gyümölcs azonban már nem alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségű lekvárt készítsünk belőle. Hamarosan a meggy és a barack szezonja következik. Ahogy az előbb is hallhattuk ezek a gyümölcsök is jóval drágábbak, mint az elmúlt években. Sajnos ez valószínűleg azért van, mert tavasz végén és a nyár elején nagyon hűvösek voltak az éjszakák és sok virág lefagyott. A magas árak pedig vélhetően nagyban befolyásolják majd azt, hogy sokan lekvárt készítsenek a finom gyümölcsökből.

Címkék: barack, eper, lekvár

Ezek érdekelhetnek még

2025. Augusztus 26. 08:37, kedd | Helyi

BÚZAÖSSZEÖNTÉS A VÁROSHÁZÁN

A 15 millió búzaszem program a magyar gazdák önzetlen, segítő szándékú összefogása, melynek során Magyarország és a Kárpát- medence magyar lakta területeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók szervezeteknek.

2025. Augusztus 24. 05:00, vasárnap | Helyi

KEVÉS LESZ A DIÓ

Dió sem lesz annyi, mint korábban. Nem csak az aszály, hanem a szélvihar, de leginkább az úgynevezett dióburokfúró- légy okolható az idei alacsony termésért. Ezzel pedig a karácsonyi diós bejgli is veszélybe kerül.

2025. Augusztus 24. 05:00, vasárnap | Helyi

MÁSFÉL MILLIÓS KÁRT OKOZTAK

Két abonyi férfi legutóbbi lopásukkal másfél milliós kárt okozott egy tószegi sértettnek. A szolnoki rendőrök többrendbeli lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket.

2025. Augusztus 23. 05:00, szombat | Helyi

TÖRTÉNELMI TANÉVRE KÉSZÜL A GYÖRFFY ISTVÁN KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA

Történelmi tanévre készül a Györffy István Katolikus Általános Iskola, hiszen az elkészült iskolakápolnát az új tanév októberében szentelik majd fel.