Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 25. 07:36, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Drágulhat a liszt a feldolgozók szerint

Drágulhat a liszt a feldolgozók szerint

Az aratás után végrehajtott, átlagosan 8-9 százalékos lisztáremelés után most ismét arra készülnek a malmok, hogy még magasabb árat kérjenek a termékeikért - írja a csütörtöki Világgazdaság iparági forrásokra hivatkozva.

A gazdasági napilap cikke szerint a malmok a folyamatosan emelkedő búzaárak okozta költségnövekedéseket próbálják követni áraikkal. A malmi búza júliusi, 43 ezer forint körüli tonnánkénti induló ára ugyanis átlagosan körülbelül 15 ezer forinttal emelkedett, néhol pedig már eléri a 60 ezer forintot is.

A megkérdezett malomipari vezetők között van, aki 10 százalék feletti áremelést lát szükségesnek. Abban pedig az összes iparági szereplő egyetért, hogy januárban - a minimálbéremelés és a dráguló villamos energia miatt - újabb lisztáremelés várható.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az áremelkedés hátterében az áll, hogy hosszú idő óta ebben a szezonban fordul elő először, hogy magasabb lesz a fogyasztás, mint amennyi a megtermelt búza. Átmenő készlet ugyan van a világpiacon, de a terméskiesés nagy volt Európában. Mint mondta, a drágulás végig fog menni a termékpályán, tehát a pékek is áremelésre kényszerülnek majd - olvasható a Világgazdaságban.

Címkék: drágulás, liszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 20:37, szerda | Belföld

Gyermekrajz-pályázat iskolásoknak a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés. A kiírás alapján a pályázó iskolások tíz közlekedési helyzet közül választhatnak

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben