Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 17. 18:33, péntek | Helyi

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI STRATÉGIA KARCAGON

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI STRATÉGIA KARCAGON

Az egészségügyi mutatók alapján: Szűrővizsgálatokkal időben felismerhető, jól kezelhető daganatos betegségek tekintetében igen rossz a szűrési statisztika

Vizsgálati tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon a lakosság egészségi állapota, a megbetegedési és halandósági mutatók, a természeti és a környezet minősége, tisztasága jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamiban tapasztalatokról. Ezek a tények városunkra, Karcagra is igazak. A meglévő állapoton változtatni kell, de ehhez városunk lakóinak, a civil szervezeteknek és az intézményeknek az életminőség és az egészséges életmód kiterjesztésében össze kell fogniuk.

Az egészségügyi mutatók alapján: Szűrővizsgálatokkal időben felismerhető, jól kezelhető daganatos betegségek tekintetében igen rossz a szűrési statisztika. A javulása komoly erőfeszítéseket igényelne, mivel elsősorban a lakossági együttműködés hiányát mutatja.

A város nem kis anyagi áldozattal biztosítja helyben elérhetően, pl. az emlőszűrést, még sem vesznek rajta részt elegen. Célul tűzzük ki, hogy az alapellátás együttműködve a szakellátással elősegíti a lakossági tájékoztatást a szűrővizsgálatok igénybevételére. Szóróanyagok terjesztése, felvilágosító előadások szervezése, lebonyolítása, a Város telekommunikációs lehetőségeinek kihasználása. Hangsúlyosak az előzőekben bemutatott, népegészségügyi szempontból is kiemelt betegség-csoportok! Nem jelenik meg a statisztikákban tételesen, de Karcagon is komoly gond, hogy növekszik a szájüregi daganatok száma. Ez elsősorban a rossz szájhigiéne következménye, továbbá a fogászati kezelések, ellenőrzések elkerülése.

Pedig a fogorvosnál időben felfedezhető egy kezdődő szájüregi daganatos elváltozás, amely még időben kezelhető lenne. Az óvodákban, iskolákban folyamatosan nevelik a gyermekeket a helyes fogápolásra, továbbá az iskola fogászati kezelések is biztosítottak ingyenesen. Afelnőttek esetében jelentkeznek a gondok,a kialakuló rossz szokásaikat kellene befolyásolni. Célul tűzzük ki, hogy az iskolákban fogápolási kampányt szervezünk a főállású iskolafogász és a védőnők bevonásával. A felnőtt lakosság esetében sajnos a romló gazdasági helyzet és a jogszabályok tükrében egyre kevesebben engedhetik meg a költséges fogmegtartó kezeléseket.

Az egészségfejlesztőprogramjaink keretében előadásokkal próbáljuk a figyelmet felhívni a rossz szájhigiéne következményeire és a szájüregi daganatok megelőzésére. Az Egészségterv további építő ötletek befogadására alkalmas, továbbfejleszthető, változtatható; mindig az aktuális feltételek és körülmények függvényében (felmerülő lakossági igények, anyagi lehetőségek és források, pályázati lehetőségek, lakosság aktivitása, bevonhatósága). Az Egészségterv a megvalósításban, illetve további program-elemek beillesztésében, a prioritások felállításában támaszkodik a közreműködő szervezetekre. Az Egészségterv készítésének, fejlesztésének célja Karcag Város fejlődését szolgálni a XXI. században; hiszen az egészség a társadalmak egyre inkább felértékelődő közjava. Tájékoztatta Televíziónkat Szalay Annamária

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.