Városlista
2022. december 5, hétfő - Vilma

Hírek

2012. Augusztus 29. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egy tabletta, amely megmondja, mikor kell bevenni

Egy tabletta, amely megmondja, mikor kell bevenni

Ha Önnek is problémája van azzal, hogy néha elfelejti bevenni gyógyszerét, vagy éppen nem emlékszik, hogy már bevette-e, hamarosan itt a megoldás. Egy olyan gyógyszer, amely megválaszolja Önnek a kérdést - írja a Fox News.

Chipet helyeznének a tablettákba, így ezentúl nem kerülne bajba a páciens azáltal, hogy nem emlékszik, hogy aznapi gyógyszerét bevette-e már. Márpedig bizonyos betegségeknél, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek, vagy a rák kezelésénél nagyon fontos, hogy a gyógyszert adott időpontban vegye be a páciens.

Az érzékelőt nemrég az FDA - az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal - is engedélyezte. Az eszköz úgy működik, hogy a tablettával együtt lenyelt érzékelő egy bőrtapasszal van összekötve, amely rögzíti a chip által küldött adatokat, majd azt továbbítja egy elektronikus eszközre, vagyis számítógépre vagy telefonra.

Ennek segítségével mind az orvosok, mind a betegek nyomon követhetik az adatokat. A rendszer emellett figyelmezteti a beteget, hogyha elfelejtette bevenni a tablettát.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 11:37, vasárnap | Életmód

Átalakultak az utazási szokások, a két-három napos rövid utak a legnépszerűbbek egy felmérés szerint

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást.

2022. November 23. 13:55, szerda | Életmód

A klímaváltozás miatt egyre korábban költenek a madarak

A klímaváltozás miatt évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak - derül ki az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatásából.

2022. November 23. 13:53, szerda | Életmód

Kevesebb az illegális letöltés a magyar internetezők között

2022. November 23. 13:47, szerda | Életmód

Deep Purple-koncert lesz jövő nyáron a Budapest Sportarénában

A hard rock és a heavy metál legendája, az angol Deep Purple ad koncertet 2023. július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.