Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2021. December 11. 09:44, szombat | Helyi

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

Tanárképzési együttműködési keretmegállapodást kötött a Karcagi Református Egyházközség által fenntartott Karcagi Nagykun Református Gimnáziummal a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja.

A megállapodás alapján az egyetem pedagógusképzésben résztvevő hallgatói a karcagi gimnáziumban is teljesíthetik mostantól a képzés részét képező összefüggő tanítási gyakorlatot. A megállapodást Nt. Koncz Tibor elnök-lelkész és dr. Forisek Péter tanárképzési főigazgató írta alá.

Tóth Barna igazgató elmondta, az aláírt dokumentum méltó módon illeszkedik egy több évszázados, természetes alapokon nyugvó kapcsolat rendszerhez, ugyanis az iskola címerében található 1676-os alapítási évszám arra az eseményre utal, amikor az akkori karcagi atyafiak éppen Debrecenből kértek rektort az indítani kívánt iskolához. Az évszázados protestáns gyökerek és a kálvinista értékrend a mai napig alapja az értékteremtő tevékenység rendszernek, amelyet akár Debrecenben, akár Karcagon akár a fiatalok képzése, akár a város vezetése terén. A gimnázium pedagógusainak 57%-a a Debreceni Egyetemen végzett, s a diákok 58%-a folytatja ott tanulmányait. Ezek az adatok is alátámasztják a most megkötött keretmegállapodás létjogosultságát - hangsúlyozta az igazgató.

- Nagyon örülök neki, hogy létrejött ez a megállapodás, hiszen valóban azt jelenti, hogy a gimnáziumban olyan fiatal pályakezdő, pályakezdés előtt álló középiskolai tanárokat tudunk fogadni, akik valószínűleg a város életére is meghatározóak lesznek. Amikor végig sétálunk a folyosón és megnézzük a tablókat, akkor olyan tanárok portréjával találkozhatunk, akik nemcsak az iskola életében, hanem a város életében is meghatározóak voltak, s azt is látjuk, hogy többségük nagyon fiatalon került a gimnáziumba, a városba - mondta Szepesi Tibor polgármester, aki szerint a tanári kar tagjai bekapcsolódnak az iskola és a város életébe, meghatározó szerepet betöltve különböző pozíciókban. Fontos a város számára is, hogy fiatal, pályakezdő, értelmiségi, okos, képzett, felkészült fiatalemberek kerüljenek ide, alapítsanak családot, telepedjenek le és lehetőség szerint legyenek meghatározói Karcag következő évtizedeinek.

- A Debreceni Egyetemen nappali és levelező tagozaton évente körülbelül 200 hallgató végez tanár szakos gyakorlatot. Ők azok, akik már a rendes egyetemi tanulmányaikat befejezték és egy gyakorló helyen a tanári mesterséget ismerik meg tapasztalt mentortanárok révén. A karcagi gimnázium az egyetem egyik fontos partnere, az iskola hallgatóinak jelentős része a Debreceni Egyetemen tanul tovább. A tanár szakon is több olyan hallgatónk van, aki Karcagon végzett. Ez a megállapodás az ő számukra nyújt lehetőséget arra, hogy más iskolák mellett akár ebben az iskolában is gyakorolhassanak, és itt szerezzék meg a tanári mesterség azon kompetenciáit, amelyet az iskola kiválóan felkészült, tanári kara biztosít számukra - fogalmazott dr. Forisek Péter tanárképzési főigazgató, aki szólt arról is, hogy a Debreceni Egyetem az ország legszélesebb képzési palettáját nyújtó intézmény, mindent lehet tanulni az agrártudományoktól kezdve a zenetudományokig bezárólag. Tizennégy karuk kínál több tucat alapszakot, mesterszakokat és egyéb képzéseket akár a tehetséges karcagi református gimnáziumi diákjai számára is.

Nt. Koncz Tibor esperes arról szólt, hogy az elmúlt 13 évben, amióta egyházi fenntartású lett újra az intézmény az volt a nagy álmuk, hogy eljussanak oda, hogy egy szellemi műhely, központ alakuljon itt ki, ahová a környékről bárki, nem csak a tehetséges karcagi diákok járhatnak, megtalálva a nekik tetsző képzést, szakot és onnan a Debreceni Egyetemre, az ország és a világ egyik legjobb egyetemére bejussanak tudásukkal.
A mai nap jó visszajelzés a most még általános iskolába járóknak, hogy érdemes a Refibe jönni, illetve azoknak, akik itt tanulnak pedig egy üzenet, hogy érdemes a Debreceni Egyetemet választaniuk, ahol úgy tekintenek a gimnáziumra, mint stratégiai partnerre. Egy ilyen kialakított munkakapcsolat elismerése a városnak és az iskolának is, amire büszkék lehetnek, de ezzel a büszkeséggel egyúttal hálaadás is jár a Jóistennek, hogy mindez idáig megtartotta őket. A felelősségtudat is fontos, azt meg kell továbbra is szolgálni, mert nem elég csak megszerezni, meg is kell tudni tartani ezt a pozíciót - hangsúlyozta Koncz Tibor, aki szerint ehhez adott a tanári gárda, a diákok csapata, a munkatársi közösség és az egyetem részéről a szándék, az affinitás arra, hogy ez egy hosszú távú kapcsolat legyen.

Az elmúlt 13 év alatt a gimnázium képzéseiben is alkalmazkodott a diákok igényeihez. Így indították be a természettudományos orientálódású képzéseket. A biológia, kémia képzésükből rengeteg orvos, vegyész, agrármérnök lett, még a matematika, fizika képzéssel rengetegen mentek mérnöknek. A humán érdeklődésű diákoknak megmaradt az emelt szintű angol, illetve most már az emelt szintű magyar, illetve történelemképzés is, és az informatika, de már a jövőre is vannak új képzési terveik, melyhez megnézik az egyetemen milyen jellegű képzés az, ahol van igény egy új irányra. S innentől kezdve csak motiválni kell a kedves diákokat, hogy legyen a tudásuk megalapozva, s akkor a Debreceni Egyetem tárt karokkal várja őket - jelentette ki az esperes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.