Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Július 09. 05:00, vasárnap | Helyi

ELBALLAGTAK A ”GYÖRFFY” NYOLCADIKOSAI

ELBALLAGTAK A ”GYÖRFFY” NYOLCADIKOSAI

A Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda ballagásán a nyolcadikosok osztályfőnökeik vezetésével végigjárták a jól ismert tantermeket, búcsút vettek az intézménytől.

Ezt követően a ballagóka Múzeumparkban fejet hajtottak a névadó, a jeles néprajztudós, Györffy István szobra előtt.

A szobornál emlék koszorút helyezett el Rózsa Sándor és Szabó Dorina. A ballagási ünnepség az iskola díszudvarán folytatódott. Az ünnepségen részt vett Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, Pánti Ildikó önkormányzati képviselő, az intézmény nyugdíjas igazgatója, Molnár Pál önkormányzati képviselő, az Iskolaszék elnöke, Márkiné Bihari Anita, a Szülői Munkaközösség elnöke is.
Az 50 györffys végzőstől Kiss Lia 4. B osztályos tanuló szavalattal búcsúzott, Burján Hanna és Márki Flóra 7. A osztályos tanulók pedig ünnepi beszéddel. A végzősök nevében Ábrahám Lea Borka 8. A osztályos tanuló köszönt el az iskolától.
Kovács Miklósné igazgatónő az alábbi gondolatokkal bocsátotta útra a nyolcadikosokat:

- Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntöm a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda 2023. évi ballagási ünnepségén megjelenteket, mely a tanév egyik legfontosabb, legszebb és legszimbolikusabb eseménye.
Megható volt az előző percekben hallani az 50 végzős tanulónk nevét, akik szépen, elegáns kimértséggel vonultak be, hirdetve azt, hogy a közös utunk utolsó lépésének megtételére felkészültek. Mindenkiről felvillant egy-egy kedves emlék, hiszen a ballagásban egyszerre van jelen az emlékezés és a búcsúzás, amit a gyönyörűen feldíszített környezet még meghittebbé varázsol. Köszönet érte az alsóbb éveseknek, elsősorban a hetedikeseknek, szüleiknek és osztályfőnökeiknek.
A mai napon elérkezett számotokra az a pillanat, amikor az éveken keresztül összekovácsolódott osztály közösségetek felbomlik. Lezárul az alapokat adó nyolc esztendő, vele az igazi gyermekkorotok is. Nem egyik napról a másikra szembesültetek ezzel kedves ballagók, hiszen a 8. osztályos tanév egyre nagyobb hangsúllyal jelezte ezt számotokra. Napról napra, hétről hétre hozzászoktatok a gondolathoz, hogy a jövőtöket meghatározó útszakasz vége egyre gyorsabban közeledik. Ti egy különleges évfolyama lesztek örökre ennek az iskolának, hiszen ti vagytok az elsők, akik 8 tanéven át katolikus keresztény szellemiségű általános iskolai nevelésben, oktatásban részesültetek. Az elmúlt napok az emlékezésről és a búcsúzásról szóltak - sorolta az iskolavezető, majd felidézte a kisiskolától való búcsúzást., ahol Editke néni és Pötyike néni, az elsős tanító nénik fogadták a diákokat, mint 2015. szeptember elsején, majd Csináthné Évike néni idézte fel a kisiskolás korukat.

- Kiss Szilvike, Nagy Kittike, Balogh Dorka és Kis Marcell első osztályos tanulók verssel köszöntek el tőletek. Nevetekben Varga Dominik köszönte meg az itt töltött idő alatti törődést. Ha tanulás közben elbizonytalanodtatok, mindig volt valaki, aki kézen fogott és biztatott benneteket: „Ne add fel, ügyes vagy, megy ez neked!” - és ez így volt 8 éven át, minden veletek foglalkozó pedagógus, hitoktató, ki-ki a maga területén, szívvel lélekkel segített nektek a tudás megszerzésének útján.
A kisiskolában a Szeretet, a tudás és a barátság fáján emlékszalag őrzi az utókor számára, hogy ti egykor kis györffysek voltatok, melyet Drégelyvári Áron és Szabó Dorina helyeztek el.

A templomi ballagáson Szabó Erika és Darabos Lehel megköszönték, hogy hitben is gyarapodhattatok. Hálát adtatok a 8 évért és együtt imádkoztunk. Laczik Boglárka és Kovács Lujza emlékszalagot helyeztek el a templomban lévő emléktáblánál az osztálynévsorokkal. A templom harangja hosszan szólt értetek, kísért benneteket az iskoláig vezető úton. Csütörtök este csodás szerenáddal ajándékoztatok meg bennünket. Köszönet érte! Pénteken, az utolsó tanítási nap a folyosókon sétálva lassultak lépteitek, csengőbben szólt a búcsúének és egyre gyakrabban szöktek könnycseppek a szemetekbe. Köszönöm pedagógustársaim és dolgozóink nevében a személyes hangvételű köszönő szavakat, amit csak azok értettek, akik együtt megélték. Holnaptól a II. emeleti folyosón elhelyezett tablótokról mosolyogtok ránk kedves ballagók, mi pedig nosztalgiával emlékezünk rátok és azokra a rendezvényekre, versenyekre, vetélkedőkre, táborokra, ahol büszkék lehettünk rátok, ahol nem csak a tanulás volt a fontos, hanem a vidámság, a humor, a kultúra, a sport és az, hogy együtt legyetek igazi györffys közösséget alkotva. Büszkék vagyunk rátok, hiszen olyan diákokat engedünk útjukra ma, akik tudásukkal, kitartásukkal, hitükkel még nagy dolgokra hivatottak. Legyetek sikeresek a választott középiskolátokban. Ha erre jártok szeretettel látunk, várunk benneteket az alma materben, a Györffyben - kérte Kovács Miklósné, aki a szülőknek is megköszönte, hogy megtisztelték bizalmukkal az iskolát, majd az kívánta, hogy erőben, egészségben álljanak a jövőben is gyermekeik mögött, támogassák őket. Megköszönte a kollégák áldozatos nevelő-oktató munkáját is, hogy következetesen, szigorúan, szeretettel tanulóink érdekeit szem előtt tartva arra ösztönöztétek a diákjaikat, hogy tudásban, hitben és emberségben erősödjenek.
- Köszönöm Karcag Város Önkormányzatának, polgármester úrnak, a képviselő-testület tagjainak, hogy óvó figyelemmel és elismeréssel kísérik az iskolánkban folyó munkát és annak eredményességét. Köszönettel tartozom a fenntartó Egri Főegyházmegyének, hogy biztosítja a zavartalan nevelő-oktató munka feltételeit - mondta az igazgatónő, majd felolvasta dr. Ternyák Csaba egri érsek köszöntő sorait, melyet a nyolcadikosoknak küldött.

Az ünnepség elismerések, díjak, kitüntetések átadásával folytatódott. Karcag Városi Önkormányzat Képviselő testülete a tanulmányi munkában és a sportban mutatott szorgalmáért, kitartásáért, küzdeni tudásáért, eredményeiért, a Karcag város jó tanulója, jó sportolója díjat adományozta Nagy Zalán 8.A és Varga Dominik 8.B osztályos tanulóknak. A díjakat Szepesi Tibor polgármester és Kovács Miklósné igazgató adta át. Iskoláért Emlékplaketteket adott át Molnár Pál, díszokleveleket Kovács Miklósné igazgató Ábrahám Lea Borka, Budai Cintia Vanessza, Czinka Dominik, Darabos Lehel, Drégelyvári Áron László, Karsai Patrik, Rózsa Sándor, Tőkés Zsolt, Laczik Boglárka, Soós Réka részére.
Jutalomkönyveket adott át Pánti Ildikó képviselő, oklevelet Kovács Miklósné igazgató Duka Vivien Gyöngyvirág, Szecsei Zoltán, Szegedi Viola Éva, Szabó Dorina, Mészáros Nikolett, Kovács Lujza, Fekete Tibor, Gorzás Zsombor részére.
A Györffy István Katolikus Általános Iskola Diákönkormányzata „Iskoláért” Vándorkupa díjban részesítette a diákönkormányzatban több éven át végzett lelkiismeretes közösségi munkájáért Szabó Erika 8. A osztályos tanulót. A Vándorkupát Márkiné Bihari Anita, a Szülői Munkaközösség elnöke, a díszoklevelet Kovács Miklósné igazgató adta át részére. Dr. Juhász Zsuzsanna és dr. Farkas Béla által alapított vándorkupát egy évig Kereki Dávid 8.B osztályos tanuló őrizheti. A sport vándorkupát Molnár Pál képviselő, az oklevelet Kovács Miklósné igazgató adta át. A ballagók képviselői az iskolazászlót és kopjafát átadták a hetedikesek képviselőinek, közben a végzősök képviselői az aulában lévő Györffy István szobornál koszorút helyeztek el.

A ballagókat több oktatási-nevelési intézmény vezetője táviratban köszöntötte, ezeket Pallagi Bernadette olvasta fel, majd a nyolcadikosok egy közös dallal vettek búcsút tanáraiktól, az iskolától, majd a két osztályfőnök: Pardy Károlyné és Szabó Andrea Éva adott útravaló gondolatokat diákjaiknak, közben léggömb helyett buborékokat engedtek fel egy géppel a levegőbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.