Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 29. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: karcag tv

ELFELEDETT JÁSZKUNSÁGI ÉTELEK RECEPTJEIT KERESIK

ELFELEDETT JÁSZKUNSÁGI ÉTELEK RECEPTJEIT KERESIK

Az elfeledett jászkunsági ételek receptjeit keresik. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat felhívást tett közzé, melyben a régmúlt és a jelen ételeinek elkészítési módját, hozzávalóit keresik.

A karcagi Ferdinánd -nevéből is adódik- a tájegységre jellemző, hagyományos étel, mely a vármegyei értéktárban is szerepel. Fiatal szakácsok, cukrászok a Pelikán Kupán, akik szívesen nyúlnak vissza a múltba és készítik el szüleik, nagyszüleik ételeit, akár újragondolt formában. A szolnoki Gulyásfesztiválon is egy magyarokra jellemző étel jelenik meg évről-évre, ezzel erősítve a magyar gasztronómiát és identitástudatot. Ennek jegyében keresi a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzati Hivatal is a Jászság receptjeit. Az „Elfeledett Jászkunsági receptjeink nyomában” célja, hogy a régmúltból még fellelhető, vagy épp a jelenben is előszeretettel készített ételek hozzávalóit és elkészítési módját összegyűjtse és azt egy kiadványban megjelenítse.

GALÓ ANITA elnöki titkárságvezető, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzati Hivatal
„Nagyon fontos elmondani, hogy olyan recepteket várnak, melyek térségi alapanyagokat, a Jászkunságban megfőzött ételeket, kevésbé elfeledett ételek receptjeit tartalmazza.”


A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat kiemelt célja a hagyományőrzés és az értékek népszerűsítése. Ennek jegyében hirdették meg a szekrények, komódok mélyén, kézzel írt családi szakácskönyvekben rejlő receptek felkutatását és közzétételét. A recepteket elektronikus formában, ha megoldható, akkor egy fotó kíséretében a felhívásban fellelhető receptgyűjtő lap kitöltésével március 29-ig várják a vadas.sandor@jnszm.hu címre.

Címkék: Jászkunság, receptek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.