Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Február 03. 08:54, péntek | Helyi

Elfogadták a város költségvetését

Elfogadták a város költségvetését

Január 25-én tartotta idei első ülését a képviselő-testület.

Az ülés előtt egy perces néma felállással emlékeztek meg a veronai buszbaleset áldozatairól. A képviselők ezután 26 nyílt napirendet tárgyaltak Ezek közül a legfontosabb a város idei költségvetése volt. Az előterjesztés szerint a város idei költségvetésének bevételi és kiadási főösszege 3 milliárd 55 millió 763 ezer forint.


Karcagi Nagy Zoltán, a Pénzügyi, Mezőgazdasági és Fejlesztési Bizottság elnöke szóbeli kiegészítésében elmondta: a helyi önkormányzatok központi költségvetésből történő támogatási rendszere 2017. évben is feladatalapú támogatási rendszerben történik. Az önkormányzat kötelező feladataihoz kapott állami támogatás nagyságrendje az előző évhez hasonlóan alakul.

Saját bevételeink tervezésekor az előző évekhez hasonlóan alapelv volt, hogy a lakossági terheket nem kívánjuk növelni, így adókat nem vetünk ki. Ebben a tekintetben próbáljuk a mostani elért színvonalat hosszabb távon stabilan tartani. Nem történtek emelések a lakás és nem lakáscélú helyiségek bérleti díjainál, valamint a földhaszon bérleti díjak esetében sem. Az önkormányzati cégek által nyújtott szolgáltatásban színvonalcsökkenés nincs tervezve.

A hulladékkezelési és a fürdőszolgáltatási díjak tekintetében nem történik emelés. A bevételi oldalon a működési és a vagyonértékesítési bevételeknél is gondosan ügyeltünk arra, hogy reális bevétel legyen betervezve. A rendelet tervezetben meghatározott ingatlanok értékesítéséről tárgyalások folynak, amelynek a realitása teljes mértékben valós. Összegezve a bevételi oldalt, egyetlenegy lehetőség esete merül fel, amitől mélységesen

elzárkózik az önkormányzat, hogy bármilyen jellegű hitelt vegyen fel, ezzel nem kívánunk és nem is célszerű élni.

- A kiadásokról is szeretnék szólni. Polgármester úr egyértelműen azt nyilatkozta az újévi interjújában, hogy „addig nyújtózkodjunk, ameddig a takaró tart" - ez az egyik legfontosabb ars poeticai rész, a másik az, hogy együttgondolkodva kell fejleszteni a várost. Ez a két legfontosabb politikai üzenet, amely ebben a költségvetés tervezetben megjelenik. A kötelező (településüzemeltetés, óvodai nevelés, szociális, gyermekjóléti, gyermekétkeztetési, kulturális) feladatok ellátását az önkormányzat saját, valamint a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában lévő intézményeken keresztül, az állami támogatás saját forrásból történő kiegészítésével biztosítja.

- A kötelező feladatok ellátása mellett a kiadásban azonban minden olyan dolog megjelenik, amely gyakorlatilag régi komoly áthúzódó feladat, vagy a város fejlesztésével függ össze.


A városfejlesztéssel kapcsolatos pályázatokhoz szükséges önerő mindenhol megjelenik, el is fog kezdődni ez a fejlesztési sorozat. A költségvetésbe beépítésre került 3 millió forint a Tilalmast ivóvíz ellátási rendszer tervezésének az I. ütemére. Ennek a megvalósítása mindenképpen el fog kezdődni, vélhetően 2018-2019-ben meg is fog történni.

Tavaly 3 millió forintos alapot hoztunk létre az orvosi ösztöndíj alap képzésére. Tekintettel az ebben az esetben felmerült kérdésekre és javaslatokra, megemelésre került az összeg 5 millió forintra- sorolta. A választókörzetek településüzemeltetési és településfejlesztési kiadásain 16 millió forint került beépítésre. Ez az a kiadás, amely nagy mértekben fogja segíteni azt, hogy a különböző körzetek fejlesztésébe ne csak a közmunkaprogram okozta pozitív hatás jelenjen meg, hanem kifejezetten egy a költségvetésben elkülönített rész.

Nagyon örvendetes a Kormány döntése arról, hogy a minimálbért jelentősen megemelte. Ennek kapcsán a költségvetési szervekben mintegy 300 dolgozó bére fog emelkedni, a bérnövekmény költsége pedig nagyságrendileg 120 millió forintot jelent. Ezt egyenlőre saját forrásból kell biztosítanunk, még nem dőlt el, hogy az állam milyen kompenzációs támogatást nyújt majd ezzel kapcsolatban az önkormányzatok számára. Ez nem került beépítésre, menet közben azonban értékelendő lesz, ha az önkormányzat kap ilyen kompenzációt. Felmerült a különböző parkolók, utak kátyúzása, belvízelvezető rendszereknek a karbantartási, valamint fejlesztési igénye, sőt vannak olyan útalapok, amelyek elhasználódtak vagy még részeiben hiányoznak a városban. Ennek a gyors megoldása lehetséges, legalábbis részben úgy, hogy az állami normatívákat áttesszük a Városgondnoksághoz. Ez nagyságrendileg olyan összeg, amelynek elegendőnek kell lenni a minimális szükséges megoldásra, kiegészítve a közmunkaprogramból adódó lehetőségekkel. A közmunkaprogrammal kapcsolatban az elmúlt években nagyon sok településüzemeltetési feladat átkerült a Városgondnoksághoz. Ez a város életében nagy hatással bír, hiszen nagyon szépen működik akár a síkosság-mentesítés, az összes zöldfelület ápolása, a belterületi utak karbantartása, a kátyúzás. Ezeket a költségeket így tudjuk megtakarítani, hogy áttesszük a közmunkaprogram területére.

A civil szervezetek támogatása most eleve nem került bele ebbe a költségvetésbe, ugyanis beadásra került egy "HACS" pályázat, amiről január végén, február elején döntés születik. Ha a pályázat nyer, kb. bruttó 270 millió forint lesz olyan célú felhasználási lehetőség, amelyből civil szervezetek tudnak majd pályázni 5 éven keresztül. Éves szinten tehát nagyságrenddel több lehetősége lesz a civil szervezeteknek.

Az idén ugyanúgy, mint az elmúlt években, minden idegenforgalmi létesítménnyel kapcsolatos felújítás, karbantartás, az Erőforrás Kft. részéről elvégzésre kerül. Vannak közvilágítási problémákra vonatkozó felvetések, igények. Az egész közvilágítási rendszert a közeljövőben mindenképpen felül kell vizsgálni és egy korszerűsítési megoldást keresni és ezek az igények ott tudnak majd megjelenni, hiszen eddig sem pénz, sem lehetőség nem volt erre - folytatta a bizottság elnöke.

Az önkormányzat részére a legnagyobb takarékoskodást kívánjuk végrehajtani. Az önként vállalt feladatoknál tudunk egy nagyon kemény takarékoskodást beígérni és vélhetően végrehajtani. Az intézményrendszer működését, a kötelező feladatok ellátását biztosítja a költségvetés. Az intézményi rendszerben álláshelyek nem kerülnek megszüntetésre. A szociális támogatási rendszerben a támogatási keretösszeg nem csökken. A költségvetésben biztosított a tartalékkeret, amely előre nem látható, felmerülő kiadásokat fedezni képes, mint például a kamerarendszer kiépítésének elkezdését, amelyről a PMFB már tárgyalásokat folytat.

A költségvetés egyenlege összeállt, ebben mindenki partner volt és bízom abban, hogy mindenki partner lesz ennek a nagyon takarékos költségvetésnek az elfogadásában, de ennek az igazi nehézsége a végrehajtásban fog rejleni.

Nagy eredmény, hogy a PMFB egy tartózkodás mellett elfogadta. Azt kérem, hogy minden képviselő egyértelmű igen szavazattal fejezze ki az egyetértését, mert ez tartalmazza a költségvetési szervekben 300 dolgozó bére emelkedését, amely 300 karcagi család megélhetését teszi könnyebbé - zártra kiegészítését az elnök.

A napirendet 8 igennel és két tartózkodással - Jobbik képviselői - fogadták el.
A további napirendek között szerepelt az átruházott hatáskörben meghozott döntésekről is tájékoztatás, tárgyaltak a képviselők az I. világháborús emlékmű rendbe hozataláról és több pályázaton való részvételről is szavaztak.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 14:00, szombat | Helyi

KAMIONNAK CSAPÓDOTT

Frontálisan ütközött egy kamion és egy személyautó n a 4-es főúton Fegyvernek közelében. A balesetben a személygépkocsi vezetője a helyszínen meghalt.

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

RENGETEG SZEMETET HAGYOTT HÁTRA A LEVONULÓ ÁRHULLÁM

A tiszai árhullám levonulásával a KÖTIVIZIG munkatársai megkezdték a hullámtéren felhalmozódott hulladék mennyiségének felmérését, majd szemétmentesítését.

2024. Április 20. 08:45, szombat | Helyi

Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.