Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Március 28. 05:01, szerda | Belföld
Forrás: mti

Elítéltek egy fiatalt terrorcselekmény előkészülete miatt Székesfehérváron

Elítéltek egy fiatalt terrorcselekmény előkészülete miatt Székesfehérváron

Négy év fegyházbüntetésre ítélt terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt a Székesfehérvári Törvényszék kedden elsőfokon, nem jogerősen egy magyar fiatalt.

A vádlott azt tervezte, hogy csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Társa terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettéért két év börtönbüntetést kapott - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

A közlemény szerint az ügyész a büntetések súlyosításáért és a másodrendű vádlott részbeni felmentése miatt fellebbezett, mivel őt bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentették a terrorcselekmény előkészülete bűntett vádja alól. Az elsőrendű vádlott és védője téves minősítésre hivatkozva és a büntetés enyhítése érdekében, míg a másodrendű vádlott és védője szintén téves minősítés miatt és felmentésért jelentett be fellebbezést.

A másodfokú határozat meghozataláig az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásban marad, míg a másodrendű vádlottal szembeni kényszerintézkedés megszűnt - írták.

A tényállás szerint a két fiatal 2014 őszétől 2015 januárjáig egy internetes portálon üzeneteket váltott egymással "az Iszlám Állam nevű fegyveres terrorszervezethez való csatlakozás körében". Az elsőrendű vádlott, miután elektronikus levelezést folytatott egy magát Abu Isa néven bemutató emberrel, 2015 elején repülővel Isztambulba utazott, majd - mivel ott nem várták - egyedül indult el a szír-török határ felé. A határt azonban nem tudta átlépni, mert gyanús viselkedése miatt a török hatóságok letartóztatták és Magyarországra hazatoloncolták.

A másodrendű vádlott ténylegesen semmit nem tett azért, hogy hasonló céllal kiutazzon, de élénken érdeklődött az Iszlám Állam iránt. 2016 júliusában egy közösségi oldalon kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba. "Azon magatartása, hogy nagy nyilvánosság előtt emberölés elkövetésével fenyegetőzött, a lakosság megfélemlítésére irányult" - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére