Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2021. Augusztus 22. 07:00, vasárnap | Helyi

ELKÉSZÜLT A KARCAGI SZÉLMALMON A ZSINDELY SZERKEZET

ELKÉSZÜLT A KARCAGI SZÉLMALMON A ZSINDELY SZERKEZET

Mintegy tizenötmillió forintból újul meg a város egyik legértékesebb műemléke, a Gál-Gál Szabóné-Deákné-féle népi stílusú szélmalom, amely 1859-ben készült el.

Korábban nyilatkozta televíziónknak Szepesi Tibor polgármester, hogy először pályázati kiíráson kellett részt vennünk, amely pályázat a későbbiekben sikeres elbírálást kapott. Ezenfelül meg kellett valósítani azokat az előkészületi és mérnöki munkálatokat, amelyek szükségesek voltak. Ennek talán a legnehezebb része a zsindely beszerzése volt, amely országunkban jelenleg nem áll rendelkezésre. Ezen kívül, népi iparművészeti pályázati kiírás kapcsán, követnünk kellett azokat az előírásokat, amely a pályázatban foglaltaknak meg felel. Így a hagyományok szigorú betartása mellett, az előző korok igényeinek megfelelve kellett a szélmalom anyagát és az építési tech-nológiát kiválasztani - mondta el a városvezető. A tervek szerint a következő pályázati etapban a vitorla fog megújulni, így a malom felújításának befejezése - várhatóan -, ebben az évben fog megtörténni.

Kerékpárral érdemes kirándulni a Szélmalom felé is városunkban. Most a munkálatok miatt nem látogatható. De páratlan élményt nyújt a műemlék. A malmot helybeli téglából építette Gál Ferenc egy téglafallal - „bástyával" körbekerített, dombszerű emelkedésen, hogy vitorlái jobban kihasználják a szelek energiáját. Az épület forgó tetőrésszel és négy széllapáttal készült, tornyos, vagy holland típusú szélmalom, mely a XVII. századtól terjedt el hazánkban.

Az ablakokkal áttört falú, szépen rendbe hozott szélmalomban 1949-ig folyt a munka, búzát őröltek és szemes terményeket is daráltak. Utolsó működtetője Barna István volt.
Az államosítás után kalapácsos darálót üzemeltettek az épület földszintjén.

A városban régen hatvan malom működött, közülük tizenegy volt szélmalom. Mára csak ez maradt fenn. Belső berendezése épen maradt, hat szinten lehet megtekinteni a technikatörténeti szempontból is egyedülálló szerkezetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 09:00, kedd | Helyi

PISZKAVASSAL VERTE MEG ALBÉRLŐJÉT

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat,

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.