Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. November 14. 19:59, kedd | Helyi
Forrás: KARCAG TV

ELKEZDŐDÖTT AZ ŐSZI VADÁSZSZEZON

ELKEZDŐDÖTT AZ ŐSZI VADÁSZSZEZON

A vadásztársaságok feladatai nem csak a vadászatot foglalják magukban. A vadállomány óvása, a terület gondozása is fontos munka.

Domján Sándor vadgazda szakmérnökkel az őszi vadászszezonról és vadásztársaságok munkájáról beszélgettünk

- A 1996. évi LV.-ös törvény módosításának rendelkezése értelmében a vadászatra jogosultak újra bérelhették a vadászterületeket, mégpedig a korábbi 10 évvel szemben 20 évre, ami szakmailag nagyon üdvözlendő, hiszen egy komoly vadgazdálkodási munkát ilyen hosszú idő alatt lehet megalapozni és szisztematikusan felépíteni. Egy vadásztársaság a vadgazdálkodó a törvény értelmében a vadászati jogot mostmár egyesületként tudja gyakorolni, illetve olyan, főleg állami gazdaságok, erdészeti gazdaságok, akik a terület legalább 25 %-án gazdálkodnak, azt művelik, ott saját maguk, mint cég is gyakorolhatják a vadászati jogot. - emlékeztetett Domján Sándor.

A vadászat sokak szerint abból áll, hogy kimegy a vadász a határba, azt a vadat, aminek éppen szezonja van elejti, haza viszi, a húsát finoman elkészíti és megeszi. De többről van szó.
- Ez is benne van a vadászatban, de ez a vadászat sokkal kisebb része. Azzal, hogy egy vadászatra jogosult megkap egy területet, azzal megkapja a feladatot az azon élő vadakkal való gazdálkodásra, az állomány szabályozására. A feladatává válik a vadak védelme, a vad takarmányozása, az év különböző szakaszainak megfelelően kell eljárnia. Régi kifejezéssel a dúvad kordában tartása, tehát a vadászható szárnyas és szőrmés kártevőknek a gyérítése, apasztása, létszámuk olyan szinten tartása, amelyek nem okoznak gazdasági kárt és nincsenek veszélyes humán vonatkozásai.
Karcag és térsége vadállományban gazdag terület, ezzel együtt sok kártevő is jelen van a térségben.


- A friss búzavetést károsítja a liba, pont ez az az időszak, amikor több százezres nagyságrendben jelennek meg területünkön a vadászható vadlúd fajok. Sajnos most épp a vörösnyakú lúd védelme miatt, a Tiszának ezen az oldalán december 1-től vadászható, ez nagy feszültséget okoz a gazdálkodó, a vadászatra jogosult, illetve az eljárásban ügyfélként résztvevő nemzeti park között.


Az őszi vadászszezon már kezdetét vette, több vad is vadászható Karcag térségében is.


- Két vadászatra jogosult társaság van a térségünkben, a Nagykun Vadásztársaság és a Nefag Zrt. Egy apróvadas területen vagyunk. Most lehet vadászni a fácánt, a mezei nyulat, a tőkés récét. Elindult az őz tarvad állomány létszámbeállító apasztása. Egész évben, így most is vadászható a szőrmés és szárnyas kártevők gyérítése. Sajnos már a mi területünkön is megjelent az aranysakál, ami nagyon nem kívánatos, ezt is próbáljuk szinten tartani. Nálunk váltóvad a vaddisznó, főleg a Hortobágyi Nemzeti Park és a Bánhalmai Halastavak irányából jön be a területre. Egyre jelentősebb a kártétele. A vadásztársak azonban folyamatosan figyelik a határt és ahol vaddisznó nyomot találnak, ott lest állítanak és megpróbálják elejteni a térségünkben nem kívánatos állatot.


A vadász azonban nem mindenki lehet. Több kritériumnak meg kell felelni és sikeres vizsgákat kell teljesíteni.

- Ahhoz hogy valaki vadász lehessen, mindenféleképpen kell egy alapképzettség. El kell végezni egy tanfolyamot, ami egyre szigorúbb feltételeket állít és egyre komolyabb felkészültséget igényel. Itt szerzi meg a leendő vadász a vadászati alapismereteket, megszerezi a fegyverrel kapcsolatos ismereteket, gyakorlati tapasztalatokra is szert tehet. Ezután jön a vizsga. Ha a jelentkező orvosilag is alkalmas, akkor a sikeres vizsgák esetén kaphat fegyvertartási engedélyt és akkor vásárolhat fegyvert.
Vadásszá az válik, aki olyan családba nő fel, ahol vadász van, ahol gyerekkorától látja, hogy ez nem egy szórakozás, hanem egy életforma, hiszen a vadász életvitelét a természettel való kapcsolata egész élete során befolyásolja. A gyermek megtapasztalja, hogy a fegyver egy veszélyes dolog, ezzel hogy kell, és hogy szabad bánni, hogy kell tárolni, hogy kell úgy megtisztítani, hogy baleset ne forduljon elő, hiszen egy-egy ilyen balesetnél, ami fegyverrel történik az vagy halállal, vagy súlyos egészségügyi károsodással járhat, amit senkinek nem kívánok. Ezért fontos, hogy a szigorú szabályokat, szigorúan tartsuk is be! - mondta Domján Sándor

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.