Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 20. 17:54, kedd | Helyi

Élőben közvetítették a lágyéksérvműtétet

Élőben közvetítették a lágyéksérvműtétet

Szakmai műhelymunka részeként élőben közvetített laparoszkópos lágyéksérvműtétet végeztek el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

Szakmai műhelymunka részeként élőben közvetített laparoszkópos lágyéksérvműtétet végeztek el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, a 22. Erdélyi Orvosnapokon. Dr. Svéda Szabolcs István, a Kátai Gábor Kórház sebész főorvosa két műtétet mutatott be a Kongresszus második délelőttjén. Vele beszélgettünk erről:
- Két és fél évvel ezelőtt érkeztem a karcagi kórházba. Korábban 10 éven keresztül a nyíregyházi megyei kórházban dolgoztam, ahol nagyon jó alapokat sajátítottam el. Most ezt a tudást a karcagi kórházban igyekszem hasznosítani a betegek javára - mondja a főorvos, aki másfél éve a Központi Műtő vezetését is ellátja.
- Az orvosi pálya egy hivatás, a sebészet pedig egy különleges része a betegek gyógyításának. Ezen a területen - az elmúlt 10-15 évben – óriási forradalom zajlott le a technikai eszközök, illetve a sebészeti eljárások területén. Így nekünk, orvosoknak rendszeresen tanulnunk kell, hogy megszerezzük azokat az új ismereteket, melyeket a betegek előnyére tudunk fordítani. Az elektrosebészeti eszközök betörtek a sebészet mindennapjaiba és a laparoszkópia, ami rendkívül kis megterhelést jelent a hagyományos műtétekkel szemben a betegeknek, nagy teret foglal most már el a palettán. Ezt a teret megpróbáltuk az utóbbi két évben a Kátai Gábor Kórházban is létrehozni, bővítjük a lehetőségeket, a feltételek adottak, a humán erőforrást és szakmai tudást kell mellé tenni. Egy olyan műhelyt kell most létrehozni, ami rendkívül korszerű és a betegek gyors gyógyulását segíti.
Megtiszteltetés, hogy Csíkszeredában is bemutathattam a laparoszkópos lágyéksérv-műtét előnyeit. Az előzetes egyeztetések során, egy előadás megtartása mellett felmerült az az ötlet is, hogy a Kongresszus résztvevőinek élőben muttathatom be azt a korszerű technikát, amellyel a lágyéksérv ”kulcslyukakon” keresztül, biztonságosan operálható. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a műtét során olyan implantátumot helyezzünk be, ami a legkorszerűbb és a beteg számára is a legjobb. Ezzel el tudjuk érni, hogy a kiújulás esélye és a beavatkozás utáni fájdalom a lehető legkisebb legyen.
Az Orvosnapok 2. napján, kiváló szakmai csapat segítségével két helyi beteget operáltunk meg, sikeresen. A műtét közvetítéséhez kialakított informatikai rendszert először alkalmazták, melynek segítségével interaktív párbeszédet is tudtunk folytatni a műtét élő képének kivetítése mellett. A műtőtől néhány kilométerre lévő Kongresszus helyszínén a közvetítés moderátora Dr. Lőkös Barna Csaba, csíkszeredai kórház Sebészeti Osztályának vezetője volt, akivel szakmai és baráti kapcsolatot ápolok.
A két beteget másnap megvizsgáltam, azóta is érdeklődtem róluk, a kontrolljuk is megvolt azóta, jól vannak - árulta el a főorvos, aki számára jóérzés volt, hogy a karcagi kórházban alkalmazott modern műtéti eljárást Erdélyben is bemutathatta.

- Mit szólt ahhoz, amikor főorvos úr megkereste, hogy szeretne Erdélyben részt venni a konferencián és ott élőben műteni? - kérdeztük Nagyné László Erzsébet a kórház főigazgatójától:


- Nagyon örültem, amikor főorvos úr ezzel a lehetőséggel jött és támogattam, hiszen a Kátai Gábor Kórház még 2010 decemberében, amikor önkormányzati fenntartású volt, aláírt a Maros megyei klinikai intézménnyel egy együttműködési megállapodást, melynek pontosan az a célja, hogy tovább adjuk az orvostudományi fejlesztéseket az erdélyi kórházakba.

A konferencián most egy olyan dologra is sor került, amire még nem volt példa, azaz élő adásban két műtétet is végrehajtott a főorvos úr. Számomra külön öröm volt, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben is be tudta mutatni ezt a fajta műtéti tudását, amihez mint intézményvezető a lehetőségeinkhez mérten minden fejlesztési lehetőséget, eszközt megadtam és megadok a jövőben is - szögezte le a főigazgató, akitől megtudtuk, hogy másfél évig győzködte dr. Svéda Szabolcs Istvánt, hogy Nyíregyházát Karcagra cserélje.


- Egy semleges pályán találkoztunk először, a Debreceni Egyetem egészségügyi menedzser szakán tanultunk mindketten. Ott hallottam őt érvelni előadásokon, ami nagyon szimpatikus volt. Másodlagos a szakma mellett az az emberség, amit nála tapasztaltam, így szerettem volna, ha nálunk dolgozik. Az első hónap végén kezdődött el az állásfelajánlásom és a kurzus végéig, másfél évig tartott, amikor is eljött feleségével, megnézte a kórházat és elfogadta az állásajánlatot. A karcagi önkormányzat pedig a letelepedésében segített, amit szintén köszönök. S a mostani konferencia is bizonyítja, jó döntés volt Karcagra hívni a doktor urat- mondja Nagyné László Erzsébet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.