Városlista
2021. február 25, csütörtök - Géza

Hírek

2021. Február 20. 17:35, szombat | Helyi

Előttünk álló talajmunkák

Előttünk álló talajmunkák

A földeknek tavasszal sok tápanyagra van szüksége, hogy beindulhasson a növények fejlődése, és hogy a növekedési szezon során is legyen miből gazdálkodniuk.

A kora tavaszi vetésű növények magjait legkésőbb március végéig, április közepéig a talajba kell juttatni a gazdáknak
Az alapművelés e növényeknél lehetőleg ősszel történjék meg a téli fagyok beállta előtt. Sajnos az elmúlt években többször kényszerültek a földhasználók a tavaszi alapművelésre az őszi túlzott csapadékbőség miatt.


Ez azt is jelentette sok esetben, hogy a vetésszerkezet részleges átalakítására kényszerültek, az őszi vetésű kalászosokat kellett tavaszi vetésű növényekkel kiváltani, amennyiben időben sikerült vetésre alkalmas magágyat előkészíteni.

A tavaszi alapművelés, (többnyire szántás) kényszer, tudatosan tehát ne alkalmazzuk tavaszi vetésű növények alá sem. A leírtakon túl azonban lehetnek esetek, amikor végrehajtása kifejezetten előnyös. Visszatömörödésre hajlamos szikeseken előfordulhat, hogy az őszi szántást újra meg kell ismételni, mivel a termőréteg a tél folyamán összeáll. Ártereken, mély fekvésű területeken a tél végi, kora tavaszi belvizek miatt lehet szükséges az alapművelés megismétlése. Ha az őszi vetések a tél folyamán meggyérültek szintén hasznos lehet az újólagos művelés, a mély forgatást ekkor lehetőleg kerülni kell.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 21:17, csütörtök | Helyi

Kisebb esetek szerdán

Csekély súlyosságú káresemények történtek a hét közepén megyénkben.

2021. Február 25. 21:00, csütörtök | Helyi

Közös volt a zsákmány, ketten vittek egy biciklit 

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a feltételezett elkövetőket.

2021. Február 25. 20:58, csütörtök | Helyi

A lopás feltételezett elkövetőjének csuklóján még aznap kattant a bilincs

A szépkorút megkárosító nőt a törökszentmiklósi nyomozók őrizetbe vették.

2021. Február 25. 18:44, csütörtök | Helyi

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el.