Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Szeptember 23. 05:00, péntek | Helyi

ELSŐ LETT A VERSENYEN

ELSŐ LETT A VERSENYEN

Magamhoz mérten igyekeztem a legtöbbet kihozni a pályán a sok-sok emelkedő, a viharos szél és a hőség ellenére, amelynek végeredménye 724 km lett.

Ez elegendőnek bizonyult a verseny megnyeréséhez a Hungaroringen megrendezett 24 órás országúti kerékpáros versenyen, ahol Karcagról még Csokai Csaba barátom is sikerrel vette az akadályokat - mondta Laboncz Sándor, aki több alkalommal tekert már jótékony célért.

A covid miatt, ahogy sok mindenki mást, őt is elég negatívan érintette az elmúlt időszak magánéleti, illetve más egyéb dolgok miatt is. De igyekezett pozitívan hozzáállni az élet minden területéhez, így ezt az időszakokat több-kevesebb sikerrel, de pozitív látás szemléletmóddal próbálta átvészelni, túlélni - mondta Laboncz Sándor, akinek ilyenkor a kerékpár bizonyult jó módszernek arra, hogy tovább gondolja életét, terveit.

- Sok esetben más célok, illetve távlati gondolatok megvalósítandó feladatok lebegnek az ember szeme előtt, de sok esetben érzi azt az ember, ha például elmegy egy hosszabbat tekerni, hogy hú, ez most jólesett, és akkor egy kicsit felszabadult a lélek és a szellem, és valamilyen szinten ugye idézőjelesen a test is kellemesen elfárad.

A 24 órás versenyre azonban nem nagyon volt ideje felkészülni, de tudta, ott a helye, így tavasszal újra benevezett erre a legnagyobb kihívásra.

- Semmi olyan jellegű bemelegítés nem volt, a magánélet és a munka, ahogy sok mindenki mást is viszi az embert, nem sok idő jut ilyenkor az edzésre sem. A fő cél az volt, mint ahogy a tavalyi évhez mérten is, a Hungaroringen a 24 órás kerékpárversenyen elindulni és ott helytállni.

-A verseny reggelén megérkezik az ember, a regisztrációs ponton felveszi a kis csomagját, megkapja a rajtszámot, amihez tartozik egy boksz ugyanúgy, mint a Forma1-eseknél, névre szólóan vannak kijelölve a helyek, amit elfoglal az ember, kipakol és megvárja a délután két órát, amikor elkezdődik a verseny.

A start előtt azonban az agyát is helyre kell tennie az embernek, hogy egy napig csak a kerekezésre koncentráljon. Laboncz Sándor már a versenyt megelőző egy hónapban is úgy edzett, hogy átgondolta mit hogy kellene csinálnia a pályán.

- Az előző évekből tanulva és okulva, próbáltam úgy átszellemülni, hogy ott adott pillanatban már ne legyenek olyan jellegű problémák, amelyek meglephetik az embert és negatívan hasson ki a versenyzésre. Amikor eldördül a startpisztoly, onnantól nincs megállás, nincs mese, akkor az már egy teljesen más dimenzió - mondja a versenyző, akinek a start előtt volt lehetősége a pálya bejárásra is.

- Minden versenyző kap egy karszalagot, az jogosít fel arra, hogy felmehessünk a pályára. Rajtunk kívül csak a rendezők, vagy az orvosok mehetnek fel. A pályabejáráson egy-két kört lehet menni és akkor már kitapasztalhatja, hogy merről fúj a szél, mit hogy érdemes majd csinálni. Ezt vehetjük bemelegítő gyakorlatnak is.

- Amikor elstartolt az ember a 24 órába, akkor fontos az erőtartalékolás és a siker érdekében a minimális pihenőidő, ami egyénfüggő, mert mindenki annyit vállal, amennyit szeretne.

- Éppenséggel, ha a rajt után megy egy kört és lefekszik, alszik 23 óra hosszát, akkor ő így csinálta meg. Nyilván nem ez a cél, én előtte egy héttel próbáltam kitalálni mi lenne az a forgatókönyv, ami alapján a versenyt szeretném megcsinálni. Nyilván mindig benne van a spontaneitás, alkalmazkodni kell, a szervezet visszajelzésére kell alapozni, és onnantól kezdve mondjuk ez a forgatókönyv borul. Tavaly 1 óra 21 percet álltam, ezt próbáltam levinni egy óra környékére. Ez annyiban valósult meg, hogy három perccel sikerült kevesebbet állni a biciklinek, mert a haditervet a borzasztó viharos szél és hőség is befolyásolta, de meg se fordult a fejemben, hogy feladom, bár voltak nehéz pontok. A 24 óra alatt kialakul egy olyan ritmusa a szervezetnek, amire lehet alapozni. Én 2 óránként 3-5 percre álltam ki, de 6 óránként van kötelező orvosi vizsgálat, nyilván ez nyújtja az időt, de ezt is próbálja az ember úgy lerövidíteni, hogy amíg az orvosnál van, akkor közben eszik, iszik. Próbáltam öt percekre levinni a pihenőidőt, de azzal nem nagyon foglalkoztam mikor lesz vége. Leginkább az okozott feszültséget, hogy amikor láttam mennyi időm van, ha az ember 23 óra 58 perckor még átmegy a célvonalon és tudja, hogy ebbe már még egy kör nem fog beleférni, akkor kicsit elengedi, de ha éppenséggel azt látja, hogy 23 óra 52 perckor egy nyolc perces kört még bele tudna tolni, akkor az utolsó tartalékokat megmozdítja, hogy plusz egy kört menjen - mondja Laboncz Sándor, aki így is első lett a versenyen, de más jó dolog is történt vele idén.

- Májusban megnősültem és kisbabát várunk, december végi vagy januári születéssel. Meg kell jegyeznem, hogy a feleségem és a családom támogatása nagyon is pozitív dolog, erre az ember tud alapozni és elmondhatom, most újra nagyon kerek az életem - jelenti ki Laboncz Sándor, aki köszöni mindenki segítségét, támogatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 15:00, szerda | Helyi

HALÁLOS MOTORBALESET MEZŐTÚRNÁL

Árokba hajtott egy motoros a Mezőtúrt és Túrkevét összekötő út 20-as kilométerszelvényénél.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

SOK A KULLANCS

A globális felmelegedés egyik haszonélvezői a kullancsok. Ez az apró rovar több betegséget is terjeszt, ugyanakkor a csípéseknek csak elenyésző százaléka vezet egészségkárosodáshoz.

2024. Április 17. 12:23, szerda | Helyi

KETTEN ŐRIZETBEN

Több lopás róható a terhére két tiszabői férfinak. Legutóbb egy iskola focipályájának kerítéséről 90 méter alumíniumlemezt vittek el.

2024. Április 17. 12:15, szerda | Helyi

"KÖZLEKEDIK A CSALÁD" VETÉLKEDŐ 2024-BEN IS

A közúti közlekedésben fontos, hogy a résztvevők körültekintő, megfontolt módon, egymást partnerkén tekintve közlekedjenek. A közlekedés szabályaival a legfiatalabbaknak érdemes minél korábban megismerkedniük, az idősebbeknek pedig so