Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Szeptember 16. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

EM: idén nyár végéig több napelemes kapacitás létesült, mint korábban bármelyik teljes évben

EM: idén nyár végéig több napelemes kapacitás létesült, mint korábban bármelyik teljes évben

Nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon az idén, mint korábban bármelyik teljes évben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán pénteken.

A bejegyzésben a Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt.) legfrissebb adatösszesítését ismertetve a tárca közölte: ipari naperőművekben 3124 megawatt (MW), háztartási méretű napelemes rendszerekben 2080 megawatt beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamos energia hálózatra 2023 szeptember elejéig. Az összes naperőművi kapacitás így meghaladja az 5200 megawattot.

Az idei 1187 megawattnyi bővülés több mint 100 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást - emelte ki a bejegyzésben a tárca.

Az 50 kilowatt (KW) alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 231 ezer üzemel Magyarországon. Az 50 KW feletti fotovoltaikus létesítmények a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének közel 30 százalékát adják.

Az Energiaügyi Minisztérium elsősorban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti a hazai önellátási képességeket, Magyarország energiafüggetlenségét. A korábban a következő évtized elejére megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat - közölte a minisztérium.

Fotó: Pixabay

Címkék: napelem, napkollektor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során