Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2024. Február 22. 10:43, csütörtök | Helyi
Forrás: Karcag TV I Pengőné Monori Mónika

ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS A GYÖRFFYBEN

ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS A GYÖRFFYBEN

Az elmúlt félévben jelentős energetikai fejlesztések valósultak meg a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda József Attila utcai épületében.

A részletekről Kovács Miklósné, az intézmény vezetője tájékoztatta televíziónkat.

2023 szeptemberében kezdődtek el a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda József Attila utcai épületének felújítási munkálatai. Az elmúlt 4 hónapban látványos változások történtek az intézményben, a munkálatok pedig lassan befejeződnek. Kívülről teljesen megújult az épület, hiszen új szigetelést kapott, de lecserélték a nyílászárókat is. Kovács Miklósné, az intézmény vezetője elmondta, a beruházás összköltsége 213 millió Ft. Hozzátette, időszerű volt már a közel 40 éves épület korszerűsítése.

Kovács Miklós Istvánné intézményvezető

Ebben az évben október 8-án lesz 40 éve, hogy ezt az iskolaépületet átadták és azóta itt, ilyen nagyobb felújítási munkálatok nem voltak. Ez most éppen aktuális volt az iskola épületének az életében. KEOP pályázaton belül állami támogatással, illetve a fenntartónak az önerejével valósul meg a fejlesztés. Azokat a részeket is, amelyek kívülről nem voltak szigetelhetőek egy újszerű anyaggal beszigetelték tehát így azt mondhatjuk, hogy az iskola épülete ebből a szempontból teljesen megújult. A külső nyílászáróknak, az ajtóknak, ablakoknak, illetve a függő üvegfalnak a cseréje is megtörtént.

Az energetikai korszerűsítés során az épület tetejére napelem rendszer is került, melynek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek az üzemeltetési költségek-tette az intézményvezető.

Nemcsak a külső homlokzat, illetve az nyílászárók cseréje történt meg, hanem a tetőn napelemet helyeztek el, amely majd az iskolának az elektromos rendszerét fogja szolgálni és így csökkenteni fogja majd az intézmény fenntartási költségeit. Két helyiségben klíma is felszerelésére került, az ablakokra pedig olyan redőnyök lettek felhelyezve, amelyeket automatikusan lehet vezérelni. Azon a részen kerültek redőnyök az ablakokra, ahol a tantermek különösön ki vannak téve a napsütésnek és ahol már zavarja a tanítást. Minden tanteremben modern táblával rendelkezünk és ez így sokkal kényelmesebben használható lesz az oktatás során.

Kovács Miklós Istvánné elmondta, hogy a munkálatok tanítási időben sem állhattak meg, de a kivitelező cég munkatársai mindig igyekeztek úgy ellátni a feladataikat, hogy semmiképpen ne zavarják az intézményben zajló oktatást. Az intézmény vezetője hozzátette, hogy a beruházásnak köszönhetően az itt dolgozók és a diákok is komfortosabban érezhetik most már magukat. A megújult épületben a korszerűsítés pozitív hatásai már az elmúlt időszakban is tapasztalhatóak voltak.

KOVÁCS MIKLÓSNÉ INTÉZMÉNYVEZETŐ
Itt már 40 évesek voltak az ablakok és sajnos már több volt beszegelve, mint ami működött. Amikor nagyobb szél volt azt bizony mindenhol éreztük, és sajnos elég magas volt a fűtésszámlánk is. Bízunk abban, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően ez csökkeni fog. Nemrég kaptam meg az épületnek az energetikai besorolását és megnéztem, hogy a GG szintről az AA szintre jutott el az épület. Ez azt jelenti, hogy majdnem a legjobb minősítésű energetikai állapotba került az épület. Ezt napjainkban is érzékeljük, a gyerekek és a kollégák is jelzik, hogy sokkal komfortosabb az érzetük akár a folyóson akár a tantermekben.
Narráció: A beruházás tehát lassan a végéhez ér. Az itt dolgozókat és a diákokat egy kívülről teljesen megújult épület fogadja mostantól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.