Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. November 09. 12:01, szerda | Belföld
Forrás: mti

Energiahivatal: a magyar háztartások energiaköltségei továbbra is az egyik legalacsonyabbak

Energiahivatal: a magyar háztartások energiaköltségei továbbra is az egyik legalacsonyabbak

Amíg októberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások Európában az egyik legalacsonyabb áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.

Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat több európai fővárosban is jelentős energiaár-növekedést regisztrált.

A kutatás szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Dublinban 44, Rómában 30, Bécsben 24, Berlinben pedig 15 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest, míg a földgázért Rómában 97, Luxembourgban 64, Lisszabonban 58 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy hónappal korábban.

Kiemelték: a magyar fogyasztók villamosenergia-költségei októberben sem emelkedtek. A nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás évi 2523 kilowattóra (kWh) esetén a második legolcsóbb árat (9,17 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,56 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz a múlt hónapban Magyarországon volt a legolcsóbb - írták.

Átlagfogyasztás (63 645 megajoule) esetén a földgázért továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,52 eurocent/kWh).

Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,12 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Fotó: Pixabay

Címkék: energiaár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során