Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Érdemes odafigyelni a húsvéti bevásárláskor

Érdemes odafigyelni a húsvéti bevásárláskor

Már javában tartanak a húsvéti ünnepek előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzések, a hipermarketekben, áruházláncokban, élelmiszerboltokban, hús- és zöldségüzletekben is végeznek vizsgálatokat a felügyelőségek. A fogyasztót leginkább a címke segíti a vásárláskor – hívta fel a figyelmet a Ma Reggelben Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, aki óva intett mindenkit a címkézés nélküli árutól.

Országszerte vizsgálják, megfelelően számolják-e el a pénztárnál a feltüntetett árakat, érvényesülnek-e a meghirdetett kedvezmények, adnak-e nyugtát az üzletben, érvényesül-e a tisztességes kereskedelmi gyakorlat. A romlandó élelmiszerek esetében megnézik a szavatossági időt, a fogyaszthatóságot, az áru összetételére vonatkozó jelöléseket. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint folyamatosan csökkennek a jogsértések.

Sonka, tojás, csokoládé – idén is ez a három termékkör áll az húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzések középpontjában. A fogyasztót leginkább a címke segíti a vásárláskor – hívta fel a figyelmet a Ma Reggelben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, aki óva intett mindenkit a címkézés nélküli árutól. A címkén viszont minden információt meg kell, találjunk: szerepelnie kell, hogy a sonka az állat milyen testtájából készült, a hőkezelés, az előkészítés és a felhasználás módja és természetesen a minőség-megőrzési idő.

Tojást is csak frisset vegyünk (a szabályok szerint az árut a tojásrakástól számított 21 napon belül értékesíteni kell!), ennek eldöntésében is segíthetnek a jelölések. Hasznos tudni például, hogy az „A” betű friss, a „B” tartósított terméket jelöl, de a betűkódok a származási helyről, méretről is pontos információt adnak. Újdonság egyébként, hogy tavalytól már nemcsak a tojás darabonkénti, de kilós árát is jelölni kell – hívta fel a figyelmet Fülöp Zsuzsa.

A csokoládék esetében a szóvivő arra emlékeztetett, hogy az élelmiszerkönyv szerint csak az a termék nevezhető csokoládénak, amely legalább 35 százalékban tartalmaz kakaó-szárazanyagot. A kakaós bevonó masszával készült termékekkel sincs gond, de tudni kell, hogy ezekben a termékekben nagyon sok a növényi anyag. Itt egyébként általában az okoz problémát, ha nem megfelelő, félreérthető vagy megtévesztő a tájékoztatás, például, ha ezek a termékek a csokoládék közt bújnak meg a polcokon. Minderről a hirado.hu tájékoztat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk