Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Január 20. 09:16, hétfő | Helyi

ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM

ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM

A Képviselő-testület 2019. februárjában megalkotta és elfogadta a jelenleg hatályos Helyi Esélyegyenlőségi Programját.

A Képviselő-testület 2019. februárjában megalkotta és elfogadta a jelenleg hatályos Helyi Esélyegyenlőségi Programját. Az Esélyegyenlőségi Program 4.4 pontja foglakozik a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek/tanulók, valamint fogyatékossággal élő gyermekek közoktatási lehetőségei és esélyegyenlőségével, azonban nem tér ki arra, hogy mit tesz az önkormányzat a hátrányos megkülönböztetés és jogellenes elkülönítés az oktatás, képzés területén, az intézmények között és az egyes intézményeken belüli szegregációs jelenségek felszámolására. A tankerületi központ a települési önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programját is figyelembe véve alkotja meg a tankerületi szintű esélyegyenlőségi intézkedési tervét, ezért célszerű a város Esélyegyenlőségi Programját kiegészíteni.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Ebktv.) 31. § (6)-(7) bekezdése alapján 2013. július 01-től a települési önkormányzat és annak jogi személyiséggel rendelkező társulása az államháztartás alrendszereiből, az európai uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó, egyedi döntések alapján nyújtott, pályázati úton odaítélt támogatásban csak akkor részesülhet, ha az e törvény rendelkezéseinek megfelelő –társulás esetén valamennyi települési önkormányzat- hatályos esélyegyenlőségi programmal rendelkezik.
Ennek megfelelően a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete elsőször 2013-ban alkotta meg Karcag Helyi Esélyegyenlőségi Programját, melyet 2015-ben és 2017-ben felülvizsgált, majd 2019-ben a 31/2019. (II.28.) „kt.” számú határozatával elfogadta a jelenleg is hatályos Helyi Esélyegyenlőségi Programot (a továbbiakban: Esélyegyenlőségi Program).

Az Ebktv. 31. § (3) bekezdése értelmében az Esélyegyenlőségi Programban kiemelt figyelmet kell fordítani az oktatás és a képzés területén a jogellenes elkülönítés megelőzésére, illetve az azzal szembeni fellépésre, továbbá az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításához szükséges intézkedésekre.

A helyi esélyegyenlőségi programok elkészítésének szabályairól és az esélyegyenlőségi mentorokról szóló 321/2011. (XII.27.) Korm. rendelet 4.§ (2) bekezdése alapján a gyermekek esélyegyenlőtlenségének csökkentésénél különös tekintettel kell lenni a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek közoktatási esélyegyenlősége tekintetében az intézmények között és az egyes intézményeken belüli szegregáció mértékére.

A Képviselő-testület jogszabályi kötelezettségének eleget téve minden évben megtárgyalja az iskolák felvételi körzeteire vonatkozó javaslatot. Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a 276/2018. (X.25.) „kt.” sz. határozatával 2018-ban is megtette a javaslatát a Kormányhivatal felé, amelyet az jóvá is hagyott.
Idén a Képviselő-testület a november 28-i ülésén tárgyalta a karcagi általános iskolák felvételi körzeteire vonatkozó javaslatát.

Az Esélyegyenlőségi Program egyik nagy témaköre a gyermekek helyzete, esélyegyenlősége, gyermekszegénység, ezen belül a 4.4 pont foglakozik a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek/tanulók, valamint fogyatékossággal élő gyermekek közoktatási lehetőségei és esélyegyenlőségével.


A helyi esélyegyenlőségi program elkészítésének részletes szabályairól szóló 2/2012. (VI. 5.) EMMI rendelet 2. számú melléklete a helyi esélyegyenlőségi program helyzetelemzésének tartalmi elemei között nem kötelező elemként, csak ajánlásként megjelenik többek között:


a) a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű, valamint sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek/tanulók óvodai, iskolai ellátása


b) a közneveléshez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások (pl. iskolára/óvodára jutó gyógypedagógusok, iskolapszichológusok száma stb.)


c) hátrányos megkülönböztetés és jogellenes elkülönítés az oktatás, képzés területén, az intézmények között és az egyes intézményeken belüli szegregációs jelenségek


d) az intézmények között a tanulók iskolai eredményességében, az oktatás hatékonyságában mutatkozó eltérések


e) pozitív diszkrimináció (hátránykompenzáló juttatások, szolgáltatások)

Mivel azonban a tankerületi központ a települési önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Programját is figyelembe véve alkotja meg a tankerületi szintű esélyegyenlőségi intézkedési tervét, ezért célszerű a város Esélyegyenlőségi Programját kiegészíteni. Tájékoztatta Televízinókat Dobos László polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 14:00, szombat | Helyi

KAMIONNAK CSAPÓDOTT

Frontálisan ütközött egy kamion és egy személyautó n a 4-es főúton Fegyvernek közelében. A balesetben a személygépkocsi vezetője a helyszínen meghalt.

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

RENGETEG SZEMETET HAGYOTT HÁTRA A LEVONULÓ ÁRHULLÁM

A tiszai árhullám levonulásával a KÖTIVIZIG munkatársai megkezdték a hullámtéren felhalmozódott hulladék mennyiségének felmérését, majd szemétmentesítését.

2024. Április 20. 08:45, szombat | Helyi

Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.