Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2017. November 27. 19:57, hétfő | Helyi

Európai Hulladékcsökkentési hét

Európai Hulladékcsökkentési hét

A Földművelésügyi Minisztérium szervezésében Magyarország idén is részt vett az Európai Hulladékcsökkentési hét kampányban.
Tématámogatás: Készült a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

A Földművelésügyi Minisztérium szervezésében Magyarország idén is részt vett az Európai Hulladékcsökkentési hét kampányban. A Fegyverneken megtartott központi rendezvényt Búsi Lajos a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.

“Adj új életet tárgyaidnak” címmel csatlakozott a Földművelésügyi Minisztérium Az Európai Hulladékcsökkentő Héthez, amelynek nyitórendezvénye Fegyverneken volt, az Orczy Anna Általános Iskolában.

- 2012 óta létezik az Európai Hulladékcsökkentő Hét, egy olyan civil összefogáson alapuló, döntően hulladékcsökkentésről szóló műsor, amihez 5 különböző szervezet tud ide csatlakozni. A műsor általában az iskolában van, mert ez nem csak egy tájékoztató lesz, hanem ez egy foglalkoztató dolog, egy vállalásokról szóló dolog, egy ilyan jellegű egész hetet átölelő programsorozat. Szeretnénk, ha ez a hét arra vezetné rá a csatlakozókat, hogy egész évben így cselekedjenek. Lehetséges csatlakozni az iskoláknak, civil szervezeteknek, évek óta van egyházi csatlakozónk, vannak állami intézmények, járási hivatalok, önkormányzatok, vállalkozások és magánszemelyek is, akik nagyon szívesen csatlakoznak ilyen dologhoz, akik jót szeretnének tenni, jókor szeretnének jó helyen lenni. - mondta Búsi Lajos helyettes államtitkár.

Nem csak a szelektív hulladékgyűjtés a fontos a projekthétben, hanem az újrahasznosítás. A témahét erre is felhívta a figyelmet.

- Minden évben van egy olyan szlogen, egy mondta, ami utal valami olyan dologra, hogy mi nézzünk jobban körül a saját házunk táján. Ebben az évben az újrahasználat, azt hogy a régi tárgyainkat próbáljuk újrahasznosítani valamire. Ezt lehet hogy csak meg kell csinálni, meg kell szerelni, ki kell mosni, rendbe kell tenni, át kell tenni egyik helyről a másikra, lehet, hogy új funkciót kell neki találni, hiszen nagyon sok esetben látunk olyan érdekességeket, amiről valaki azt gondolná, hogy ezt ki lehet dobni a szemétbe, a másik embernek pedig az érték és lehet belőle valamit alkotni. Büszkék vagyunk a magyar mentalitásra, mert a magyar ember kreatív, itt azt gondolom, hogy minden megmutatkozik, minden lehetőség adva van ahhoz, hogy minél kevesebbet szemeteljünk.

Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, elmondta,hogy a gyerekek figyelmét az oktatáson keresztül kell felhívni az ökotudatos életmódra.

- A fegyverneki iskola egy ökoiskola, a Te Szedd! mozgalomban is nagy létszámban vettek részt, szelektív huladékgyűjtés folyik, tudatosan nevelik a gyerekeket. Azt kellett látnunk, hogy a gyerekek is fel vannak készülve. Tudják mi a szelektív hulladékgyűjtés, a szülőket, a családokat is nevelik. Azt gondolom, hogy a mostani generáció, aki most nő fel egy sokkal szebb világot fog maga után hagyni. Látszanak a hatalmas ugrások, látszik, hogy mi volt akár 20 évvel vagy 10 évvel ezelőtt, vagy néhány évvel ezelőtt. Olyan generációk nőnek fel, hogy akiknek már nem csak szlogen a szelektív hulladékgyűjtés, az ökotudatos életmód, hanem a mindennapi életük részévé válik. Ők már nem felnőtt fejjel találkoznak először a szelektív hulladékgyűjtéssel, hanem ők úgy nőnek fel, hogy ez természetes, fontos és az életük része. - mondta Kovács Sándor a megyei közgyűlés elnöke.

A programban résztvevő diákok sokat tanultak a mai napból. Túró Erika az osztálytársai figyelmét is felhívja, hogy ne szemeteljenek.

- Nagyon jó volt, arról tanultunk, hogy ne szemeteljünk és újrahasznosítsunk a szemetekből, üvegekből, tehát amiből tudunk. - mondta Túró Erika Loretta 7.b. osztályos tanuló

Nagy Vanda is környezettudatosan él. Szeret új dolgokat alkotni.

- Szelektíven gyűjtöm a szemetet, összegyűtöm, próbálom újrahasznosítani, vigyázok a környezetemre és másokéra is, és szólok, hogy ők is vigyázzanak a környezetre. Mivel mi ökoiskola vagyunk, olyan papírokat amiket nem használunk, újrahasznosítjuk, például csinálunk belőle sünit, amivel nyertünk is. - Nagy Vanda 7.a. Osztalyos tanuló.

Fegyverneken kiemelt figyelmet fordítanak az ökonevelésre. Az Orczy Anna Általános Iskola ökoiskola címmel is büszkélkedik. A gyerekek szeretnek újrahasznosított dolgokat készíteni.

- Nagyon idegen volt a gyerekek számára a tudatosság. Most már nagyon szeretik ezt csinálni, be kellett ezt vezetni szépen, folyamatosan. Most már a gyerekek is nézik, keresik az ötleteket az interneten. - mondta Szabó Melinda az intézmény ökokoordinátora.

Tématámogatás: Készült a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 07:39, szerda | Helyi

Gyógykezelések a karcagi fürdőben

Újra fogadja a betegeket a karcagi gyógyászati részleg a fürdőben. A koronavírus- járvány miatt természetesen csak járóbeteg- ellátás lehetséges, a nagymedencét fürdővendégek nem látogathatják továbbra sem.

2021. Január 20. 07:37, szerda | Helyi

Nehéz évet zártak a karcagi horgászok

Mennyire befolyásolta a horgászok tavalyi évét a vírusjárvány?- kérdeztük Kalocsai Lászlótól, a Nagykun Horgász Egyesület elnökétől.

2021. Január 19. 23:12, kedd | Helyi

Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Tegnap egy szén-monoxid-szivárgáson és egy kisebb szabadtéri tűzön túl két-két kamionnal, illetve kéménnyel összefüggő káresemény történt a megyében.

2021. Január 19. 15:33, kedd | Helyi

Dohányt, élelmiszert és evőeszközöket lopott egy családi házból

A nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki egy jászkiséri férfit