Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Október 03. 05:00, hétfő | Helyi

ÉVFORDULÓT ÜNNEPELT BEREKFÜRDŐ

ÉVFORDULÓT ÜNNEPELT BEREKFÜRDŐ

Önállóságának 30. évfordulóját ünnepelte Berekfürdő. Az önkormányzat színes színpadi produkciókkal várta a berekieket és az ide látogatókat.

Az ünnepségen részt vettek a testvértelepülések képviselői és a Körmendi Lajos Írótábor tagjai is. Az ünnepélyes megnyitón Molnár János polgármester és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő idézték fel az elmúlt három évtized eredményeit, majd önkormányzati díjakat adtak át. Győrfi Lajos regnáló nagykunkapitány is díjat alapított, amelyet első alkalommal adott át. A Bereki Kertbarátok Egyesületéneknevében Hubai Imre Csabáné elnök adta át a Legszebb konyhakertek versenybenevezettkertek tulajdonosának a díjakat.
Mit jelent Berekfürdőnek az önállóság? - kérdeztük Molnár János polgármestertől.
- Talán az, ami itt látszik. Örömöt, boldogságot, felszabadultságot. Nem mintha korábban nem lettek volna ilyenek. De más az, amikor egy gyermek felnő, önálló életet kezd, és ahogy éli ugyanezeket a napokat. Talán egy település életében is lehet ilyen, hogy önállóvá válik, ez 30 évvel ezelőtt történt meg. Azóta igyekszünk, törekszünk arra, hogy felnőtt módon éljünk itt a Nagykunságban, ott, azon a részen, ahol korábban is éltek eleink, és jól gazdálkodni azokkal a kincsekkel, amelyeket megkaptunk az eleinktől. Igyekszünk megőrizni és továbbadni az utódainknak.
- Tegnap már szó volt dr. Hajdu Lajosról, hiszen ő volt az egyik kezdeményezője ennek a Karcagtól való leválásnak. Ön tulajdonképpen ebbe már belecsöppent, de régóta itt él Berekfürdőben. Hogyan látja, mennyit fejlődött a település az ön vezetése és az elődje vezetése alatt? Tehát megérte az önállóság?
- Mindig nehéz egy ilyen kérdésre válaszolni, de akkor az elejével kezdem én is. Valóban így van, hogy amikor idejöttem - nem itt nőttem fel, ez így igaz -, Berekfürdőre, pont akkor lett önálló. Tehát én már ebbe csöppentem bele, valóban így van. Hogy korábban mi volt, azt csak elbeszélésből tudom. Ezt ismerem, ami most van. Itt is, mint mindenben, vannak nehéz és örömteli pillanatok, időszakok. Így volt ez ebben a harminc évben is. Voltak olyan időszakok, amikor a helyiek egyértelműen azt mondták, az ide látogatók is, hogy ez így nagyon jó. Vannak nehéz pillanatok is, amikor az ember gondolkodik, hogy egy nagyobb településsel közösen lehet, hogy könnyebb lenne. Én ezt már külön nem kívánom elemezgetni, hanem törekszünk arra, hogy ezt csináljuk jól, ebben éljünk jól, boldogan és a környező településekkel együtt.
- Több alkalommal beszéltünk már arról, hogy Berekfürdő a turizmusból él, tehát nagyon időjárásfüggő. Most nagyon kegyes az időjárás, de voltak a vendégfogadáshoz fejlesztések is. Mi az, amit kiemelne ezek közül?
- Valóban így van, korábban több lábon állt Berekfürdő. Volt még mezőgazdaság, ipar és volt az idegenforgalom. Ebből sajnos szinte csak az idegenforgalom, turizmus van. Nagy szomorúságunk, hogy az ipar, az üveggyár az megszűnt, pedig az nagyon komoly érték volt. Maga a gyár is sok embernek adott munkát, de azok a termékek, amelyeket itt készítettek, azok is nyugodtan mondom, világhírűek voltak, hiszen világszabadalom is volt a fátyolüveg. Ez nagyon szomorú, hogy nincsen meg, ami megmaradt, azzal kell jól gazdálkodnunk. Az idegenforgalom valóban sok mindentől függ, nagyon érzékeny. Ha minden rendben van, akkor nagyon jó. Ha viszont döccenő van, mint akár a Covid volt az elmúlt években, akkor nagyon fájdalmas. Keressük azokat a lehetőségeket, amelyek az idegenforgalom mellett még adnak lehetőséget, munkahelyeket, de nem könnyű ezt megtalálni. Viszont törekszünk rá.
- Beszéljünk a fürdőről, hiszen az a legnagyobb megélhetést jelentő Berekfürdő számára. Az elmúlt évtizedekben, aki járt itt és most jár itt, lassan rá sem ismer a fürdőre.
- Ez így van, ebben is megvannak a sikeres részek és a kevésbé sikeresek. A sikeres, amelyeket említett az előbb, hogy valóban tíz évvel ezelőtt nagyon komoly fejlesztést sikerült végrehajtani, ezt még az előző polgármester idején a testület pályázta meg. Ott egy nagyon jó fedett teret is sikerült kialakítani. Aki ismeri a korábbit, az tudja micsoda különbség a mostani és a régi között, de a szabadban is nagyon jó ifjúsági medencét lehetett építeni. Ezek nagyon sokat jelentettek, ezt nap mint nap érezzük azóta. E nélkül kicsit nehezebb lenne. Tehát ez az örömteli része. A fájdalmasabb az, hogy azóta is voltak nagyon komoly kidolgozott tervek, amelyeket a támogattak. Kormányhatározat volt, hogy nagyobb összeget kapunk ezekre a fejlesztésekre, a bírálók ezeket támogatták, elfogadták, további résztervek kidolgozását javasolták. És ebben a legutolsó stádiumban jött a Covid, valószínűleg ennek a hatása is benne volt, lehet, hogy más is, de ezt az összeget másra fordította a kormány. Elvileg még ez 2030-ig felhasználható, örülnék, ha ez megvalósulna, viszont az összeg most már lényegesen kevesebbet ér. Ha lehetőségünk lesz rá, akkor mindent ki fogunk használni, hiszen a kicsit is becsülni kell, és mi becsüljük. Most még olyan dolgokat igyekszünk csinálni, amihez nem kell ilyen nagy külső segítség, a kempingben vannak felújításaink. Most kezdtünk el ott faházakat csinálni, amelyek téliesítettek, tehát egész évben szeretnénk ezeket használni. Látjuk, hogy a szezont nyújtani kell, látjuk, ha van megfelelő, télen is fűthető szálláshely, akkor a meleg víz miatt nagyon szívesen jönnek akkor is a pihenni vágyók.
- Az ifjúsági medencével már a gyermekes családok is ide szoktak. A csendet az idősek szeretik, viszont nagy építkezés is indult itt. Sok kistelepülésen arra panaszkodnak arra, hogy öregszenek, addig Berekfürdő fiatalodik.
- Igen, nálunk valóban együtt megy a kettő. Nagyon örülünk annak, hogy sokan költöznek ide fiatalok, sokan már kisgyerekkel, sokan még csak tervezik a gyerekeket. Ez reményt ad arra is, hogy a mini bölcsőde, ami most lett kész, az nem hiába épült meg. Ott már tele van a mini bölcsődénk, ami nagy öröm, mert szeptember elsején kezdtünk. Az is remény, hogy akkor az óvoda és az általános iskola is jól tud majd működni. Ugyanakkor idősebbek is vannak, akik itt sokat üdültek, vagy akár üdülőjük volt, nyugdíjba mennek és ide költöznek állandó lakosnak. Tehát az idősek száma is nő.
- Mit tart a legfontosabb feladatnak a következő 20-30 évre?
- Ismétlem önmagamat, mindazt, amit az elődöktől kaptunk, azt az örökséget tovább kell vinni. Itt a vendégszeretetet, a víznek a megtartását, megőrzését, a nagyon komoly zöld felületet, a fákat, az egyéb zöldet megtartani, gondozni, a kiöregedettek helyett újakat ültetni, hogy az utódainknak is ezek meglegyenek. És az összefogás, összetartás, ez talán a leglényegesebb.
- Jó munkát kívánunk, ünnepeljenek, és találkozzunk a harmincötödik, újabb jeles évfordulón és akkor beszámolhassunk arról, hogy ami még talonban van beruházás, az megvalósulhatott.
- Köszönöm szépen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.