Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Május 17. 05:01, szerda | Helyi

EZ NEM ROMANTIKUS!

EZ NEM ROMANTIKUS!

Újabb úgynevezett romantikus csalások Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

A romantikus csalások elkövetői módszerei már szinte jól ismertek, az elkövetők többnyire a közösségi média felületein szemelik ki az áldozatukat. A bizalom megszerzése után egy hihetőnek tűnő történettel előállva használják ki a romantikus kapcsolat illúzióját és pénzt csalnak ki a gyanútlan emberektől.

Sajnos ez most sem történt másképp vármegyénkben, amikor egy kisújszállási és egy kenderesi hölgy esett a csalók áldozatává. Az egyik esetben a sértett egy magát Szíriában szolgálatot teljesítő katonának kiadó férfival ismerkedett meg, a másik esetben az elkövető egy Jemenben dolgozó orvosnak adta ki magát.

Az elkövetők nagyon gyakran azt állítják, hogy külföldön dolgoznak, de szívesen hazaköltöznének.

A kisújszállási esetben az online ismerős a bizalom elnyerését követően azt állította, hogy bankszámláját külföldön zárolták, és a rajta lévő pénzéhez nem tud hozzáférni, csak úgy, ha azt csomag formájában elküldi futárral a sértetthez. Az áldozatnak először a szállítócégnek, a szállítási költséget kellett kifizetni, majd később kapott egy újabb értesítést, miszerint a szállítmányt a vámon feltartóztatták, további pénzre lesz szükség, hogy a hatóságok eltekintsenek a csomagok átvizsgálásától, lefoglalásától. Természetesen az összeg átutalását követően az ismeretlen ismerőst már nem lehetett elérni, üzenetekre nem válaszolt.

A kenderesi ügyben a férfi profilkép mögé bújt ismeretlen azt állította, hogy nem engedik szabadságra, csak ha a felesége kikérőt küld. A házassági papírok elintézésének hamis látszatát keltve, mindenféle személyes adatok kicsalt az áldozatától. Aztán egy hivatalosnak tűnő szervezet nevében érkeztek az e-mailek a sértetthez, amelyekben különféle okokra való hivatkozással, különböző összegek kifizetését kérték, amelyet a gyanútlan áldozat meg is tett.

Kérjük, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadja meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Nem tudhatja biztosan, hogy ki van a profil mögött! Ezt mindig vegye figyelembe!
Közösségi oldalán megjelenő adatai között ne szerepeltesse családi állapotát! Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról!
Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne személyes találkozót vagy tartózkodik attól, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek!
Akit nem ismer személyesen, annak ne küldjön pénzt, ne adjon ki információt anyagi helyzetéről!
Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól!
Ne osszon meg olyan információkat és ne küldjön olyan fotókat magáról, amivel később megzsarolhatják!
Legyen gyanús, ha valaki arra kéri önt, hogy ne beszéljen másnak az önök kapcsolatáról!
Tudjon meg többet a romantikus csalások elkövetési módszereiről! Kérjük, olvassa le a képről a QR kódot, vagy kattintson ide.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 14:30, kedd | Helyi

ÉBREDEZIK A TISZA-TÓ

Ébredezik a Tisza- tó. Az áprilisi, váratlanul jó időben több ezren keresték fel az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi célpontját. A hónap közepe visszavetette ugyan a forgalmat, de az igazi szezon most kezdődik.

2024. Április 30. 11:25, kedd | Helyi

CIGÁNY HÉT A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

1 hetes programsorozatot szervezett a Szent Pál Marista Általános Iskola Cigány-hét címmel.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Helyi

KENDERMAGOKAT RENDELT HOLLANDIÁBÓL

A vád szerint a férfi 2023. augusztus hónapjában egy ismeretlen személyt megbízott azzal, hogy Hollandiából küldjön neki kábítószert tartalmazó kendernövény termesztéséhez szükséges vetőmagot.

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.