Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. Október 08. 05:02, szombat | Helyi

FECSKEAVATÓ

FECSKEAVATÓ

Fogadalmat tettek az elsősök a Györffy István Katolikus Általános Iskolában másodikos és nyolcadikos társaik és szüleik előtt. A fogadalom tételi szokásról Kovács Miklósné igazgatót kérdeztük.

- Évekre visszamenőleg indult el, hogy a "kisfecskéinket", amikor megérkeznek ide, az iskolába, akkor megfigyeljük, hogy hogyan viselkednek, s hogyha arra méltóak, akkor szeptember végén "kisfecskévé" avatjuk őket. Ez a fecskeavatónk, s ehhez csatlakozik még egy szüreti vigasság is, ahol a gyerekek különböző játékokban vehetnek részt és nagyon értékes nyereményekkel, zsákbamacskával térhetnek haza. A játékos foglalkozások között van halászat, van célba dobás, ügyességi verseny, aztán szőlőt keresnek, szőlőt préselnek, a Városudvarban ügyességi játékokat játszanak, itt, a kis házikó alatt pedig van a faloda, ahová a szülők nagyon-nagyon finom karcagi süteményeket készítettek, ezeket fogyasztják a gyerekek. Lehet a szüretnek megfelelően zsíros kenyeret lilahagymával enni, és lehet szörpöt inni a szörpödében.
- A fogadalomtétel szokás szerint most is az udvaron álló Kárpáti Jenő bácsi által készített kopjafájánál történik.
- Nagyon büszkék vagyunk erre a kopjafára, hiszen Jenő bácsinak három unokája járt ebbe az iskolába, ennek emlékére készítette a Szeretet, a Barátság és a Tudás fáját.
- Ez mind jó útravaló az elsősöknek és az újonnan érkezett kollégák is itt tesznek fogadalmat.
- Hat új kolléga fog felavatásra kerülni, hiszen ők is a mi kis-nagyfecskéink már. Közöttük van Cárján Bálint atya is, aki diakónusi szolgálatát tölti most itt, a katolikus egyházközösségben, és az a hagyomány, hogy a diakónusokat is felavatjuk ilyenkor.
- A nyolcadikosok kézen fogták a kicsiket, mintegy biztatva őket, hogy nem kell félniük, s az is szokás, hogy a fogadalomtétel után ajándékot adnak át a legkisebbeknek.

- Az egyik legnagyobb ajándék, hogy megfoghatják a nyolcadikosoknak a kezét, hiszen ez aztán év végén, a ballagáskor fordítva történik, s kis ajándékot is kapnak az elsősök, ez most egy jelvény, amin egy fecske repül, és ez jelzi azt, hogy ők a mi "kisfecskéink".
Mint Kovács Miklósné elárulta, 49-en vannak a kisfecskék, mindnyájan egytől-egyig nagyon fegyelmezetten viselkednek, nagyon tisztelettudóak, mindig nagyon vidámak, mosolygósak, betartják a szabályokat, és mindenre, amire kérik őket, megteszik. Ezért úgy döntött a nevelőtestület, megérdemlik, hogy valóban "kisfecskévé" avassák őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.