Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. December 08. 09:31, péntek | Helyi
Forrás: KARCAG TV

FELKÉSZÜLT A TÉLRE A VÁROSGONDNOKSÁG

FELKÉSZÜLT A TÉLRE A VÁROSGONDNOKSÁG

A tél közeledtével, a Városgondnokság felkészítette gépeit, eszközparkját a téli időjárásra.

Felkészült a télre a Karcagi Városgondnokság. A gépek megfelelő állapotban vannak, ha leesik az első hó készen állnak a munkára.

- Az elmúlt évekhez hasonlóan készültünk fel, azzal indult a városgondnokság hóeltakarítási és síkosságmentesítési feladata, hogy a gépeket fel kellet készíteni a téli üzemre. Természetesen egy átmeneti állapot van még jelenleg, hiszen a városban folynak még a program szerinti munkálatok, amelyeket el kell végezni. Az adottság megvan a gépekhez, hogy fel tudjuk a sószórókat, tolólapokat szerelni. A gépszemlét már megtartottuk, tudtuk, hogy nem kell még hóeltakarításban, síkosságmentesítésben godnolkodni, de voltak már váratlan események, hogy novemberben ezt már el kellett kezdeni. Ami esetleg változás az elmúlt évekhez képest az az, hogy egy környezetkímélőbb szóróanyagra, só anyagra tértünk át, ami úgymond Európa nyugati felén is használatos, ez egy kicsitt drágább, de sokkal precízebben kijuttatható. A későbbiekben ami drágábban beszerzett anyag, az a kijuttatás minőség és mennyiség beállítása miatt lehet hogy olcsóbb lesz. A puding próbája az evés, az első év meg fogja mondani, hogy bevállt, vagy nem vállt be, de a számításaink szerint, a modellezés szerint költséghatékonyabb lesz ez a síkosságmentesítés.

14 géppel végzik a Városgondnokság a téli hóeltakarítást és síkosságmentesítést. Ebben az évben már 2 új gép is segíti a munkát, ami precízebb munkavégzést eredményezhet.

- Van egy ügyeleti rendszer. Amikor kritikussá válik az időjárás, amikor várható, hogy az utak síkosak lesznek, csapad várható ami lefagy, vagy hó formájában jön, akkor elindult ez az ügyeleti rendszer. Ez éjjel-nappalos ügyelet, ha kell akkor éjszaka havazás, vagy síkosság esetén is beindulnak a gépek. Ez az irányítóra van minidg bízva, hogy mikor indítja.

Van, hogy az 5 centiméteres havat csak érdesíteni vagy sózni kell, de van olyan is, hogy meg kell kezdeni tolni, mert további hó várható. Általában, ami bevett szokás, hogy alá szoktunk sózni és ha ez megtörténik és nagyobb mennyiségű hó esik le, akkor megkezdjük a tolást is. Van egy hóeltkaraítási tervünk, amit nem csak mi ismerünk, hanem a városházának, a katasztrófavédelemnek és a rendőrségnek is megküldünk.Ebben le van írva, hogy mely utszakaszokkal kezdünk, fontossági sorrendet felállítva.

Természetesen a város fő forgalmi útjaival kezdük és a város belterületéről haladunk a városperem vidéke felé. Sajnos az évek tapasztalata az, hogy nem csak a város kezelésében lévő utakat kell takarítani, hanem az állami tulajdonban lévőeket is, hiszen mire ideérnek az állami közút fenntartó gépei, addigra lejárnák és nagyon sok bosszúságot okoznának a közlekedőknek. Ezeket az utakat is nem válogatjuk, hogy melyik állami vagy városi, hanem megkezdjük a fontossági sorrend alapján a takarítását.Az állami közútkezelő ezt meg szokta köszönni, hiszen jogszabály írja elő, hogy nekik melyik úton kell kezdeni, nekik fontosak a főútvonalak, például a 4-es főútvonal. Ebben az évben természetesen tudunk segíteni.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.