Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 30. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Félmillió fiatal konkrétan internetfüggő

Félmillió fiatal konkrétan internetfüggő

Több mint félmillió német internetfüggő, a veszélyeztetettek száma meghaladja a 2,5 milliót, a leginkább érintett és ezáltal leveszélyeztetettebb korosztály a 14 és 16 év közötti fiataloké.

Az első ilyen jellegű - és szakértők szerint megdöbbentő adatokat feltáró - országos felmérést a lübecki egyetem kutatói végezték a kormány megbízásából. A tanulmányból a keddi német országos napilapok közöltek részleteket.

Az adatok szerint kereken 560 ezret tesz ki az internetfüggő személyek száma, és további több mint 2,5 millióan veszélyeztetettek. Mindkét csoportban különösen magas a fiatalok, elsősorban a 14 és 16 év közöttiek száma.

A német kormány kábítószerügyi megbízottja, Mechthild Dyckmans az "online-függőség" hatásait az alkoholfüggőség hatásaihoz hasonlította. Az internetfüggők tudatában vannak ugyan magatartásuk ártalmas következményeinek, a függőségtől mégsem tudnak önként megszabadulni.

Szinte kizárólag egy "virtuális világban" élnek, mert ott kibontakozásra és elismerésre találnak - jelentette ki a biztos, utalva arra, hogy az érintettek közül sokan felhagynak az iskolával, az egyetemmel és a munkával is. A legsúlyosabb elvonási tünetekkel - szorongással, ingerlékenységgel, illetve unalommal - küszködnek akkor, amikor nincsenek az internet közelében. A szakértők szerint a tünetek közé tartoznak az alvási problémák és a csekélyebb iskolai és munkahelyi teljesítőképesség is.

A német kormány illetékes megbízottja szerint a problémát rendkívül komolyan kell venni, legalább annyira mint az alkohol-, illetve kábítószer-függőség problémáját. A fiatalok túlnyomó érintettsége pedig különös aggodalomra ad okot - vélekedett Dyckmans.

A tanulmányból kitűnt, hogy az internetfüggőség még mindig elsősorban a férfi lakosságot sújtja. A kutatók számára is meglepetést okozott, hogy rendkívül magas a függővé vált fiatal nők, illetve lányok aránya. Sőt az említett 14-16 év közötti korosztályt tekintve a lányok aránya meg is haladja a fiúkét.

A felmérés rávilágított arra is, hogy miközben a fiúk elsősorban az online-játékok rabjaivá váltak, a lányok a közösségi hálók, elsősorban a Facebook által fertőződtek meg.

A német szakértők között egyelőre még vita van arról, hogy az internetfüggőség külön betegség vagy esetleg egy másfajta megbetegedés következménye. Azzal kapcsolatban azonban teljes az egyetértés, hogy a megelőzés, illetve a függőség enyhítése érdekében sürgős teendőkre van szükség.

Azt több szakértő is elismerte, hogy az online-függőség elleni terápia még nem megfelelően kidolgozott. Első lépésként az érintettek magatartásának megváltoztatását kell ösztönözni, a második lépés pedig a függőség mélyebb okainak pszichoterápiai elemzése lehet - vélekedtek. Mindezt pedig a "leszokást" és a rehabilitálást célzó pragmatikus lépéseknek kell követniük.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.