Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. December 08. 15:45, kedd | PR

Félresikerült ragasztók, amik mégis működtek

Félresikerült ragasztók, amik mégis működtek

A világ teli van olyan találmányokkal, amik valami egészen másnak indultak, mégis jól sültek el. Nem kivétel ez alól a ragasztó sem, hisz a Tesa ragasztószalagaitól az irodai öntapadós lapig sok izgalmas történet van.

Az emberi találékonyság, mint tudjuk, végtelen. Számtalan találmány és új megoldás születik nap, mint nap, aminek egy részéről sajnos kiderül, hogy semmire nem használható. Egy másik kategória azonban, mikor valami olyat találnak ki, ami az eredeti rendeltetésének nem felel meg, de hoz valami olyan megoldást, ami más célra tökéletesen beválik. Ezekből szedegettünk most érdekes történeteket ragasztókról egy csokorral.

A Tesa és az első ipari ragasztószalag

A Tesa termékek története egy félresikerült sebtapasz fejlesztéssel indult közel 125 évvel ezelőtt. A gyógyszerész Paul C. Beiersdorf azzal kísérletezett, hogy sebtapaszt állítson elő, ami egy kicsit túl jól sikerült. Remekül tapadt, sőt túl jól, mert irritálta a bőrt, ezért eredeti céljára alkalmatlannak bizonyult. A cég új tulajdonosának jött azonban egy remek ötlete és 1896-ban a fejlesztésből piacra dobta a világ első ipari ragasztószalagját, amit aztán számtalan fejlesztés követett. Többek között olyan is, ami még a világűrt is megjárta.

A majdnem kukába került öntapadós jegyzetlap

Az öntapadós jegyzetfüzetek a világ egyik legnépszerűbb irodaszerei, de történetük korántsem így indult. Úgy ötven évvel ezelőtt azzal nagy ambícióval kezdtek fejleszteni, hogy létrehozzák a világ legerősebb ragasztóját. A végeredmény azonban pont ennek ellenkezője, a világ leggyengébb ragasztója lett. Volt azonban néhány előnyös tulajdonsága: többször újra tapadt és nyom nélkül lehetett eltávolítani bármilyen felületről. Innen már csak egy lépés volt a post-it megalkotása, aminek népszerűsége egy kis marketing segítségével robbanásszerűen kezdett növekedni.

A kétszer feltalált pillanatragasztó

A cián-akrilát alapú pillanatragasztót először a második világháború idején találta fel H. W. Coover, aki eredetileg nem ragasztót akart csinálni, hanem a kézifegyverek irányzékához felhasználható, tökéletesen átlátszó anyagot, ami törhetetlen és az üvegnél is jobb optikai tulajdonságokkal rendelkezik. A kísérletekben előállított anyag ezt mind tudta is, de volt egy nem kívánatos tulajdonsága is: mindenhez pillanatok alatt hozzáragadt. Pont ezért le is álltak a fejlesztéssel, és csak egy évtizeddel később, szintén más irányú kísérletek közben figyeltek fel rendkívül erős ragasztóhatására. A pillanatragasztót ez után kezdték ragasztóként forgalmazni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.