Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 01. 19:21, szombat | Helyi

Feltámadási szertartás

Feltámadási szertartás

Húsvéti feltámadási szertartást tartott az ortodox templomban Beke Makarios ortodox pap, közreműködött egy budapesti kórus.

Az atya a szertartás közben elmondta, húsvét nemcsak a kereszténység, de a zsidó-keresztény gyökerű európai kultúra egyik legnagyobb ünnepe, ám a különböző felekezetek és egyházak gyakran eltérő időben, más-más rítusokkal emlékeznek meg róla. A nagycsütörtökön a kereszténység Jézus Krisztus utolsó vacsorájára, az Eucharisztia alapítására és a Getszemáni kertben történtekre emlékezik.
Az Ortodox Egyház húsvétot a tavaszi napéjegyenlőséget és az azt követő első tavaszi holdtölte utáni vasárnapon ünnepli, ám az eltérő számítás miatt ez gyakran nem esik egybe a nyugati kereszténység húsvétjával – ahogy az idén is történt. A görögkeleti húsvét hagyományos szabály szerint nem eshet egybe a zsidó húsvéttal (ha mégis így történne, az Ortodox Egyház egy héttel elhalasztja az ünnepet).
Az ortodox húsvétot az „ünnepek ünnepének” nevezik, összetett liturgiája van, és hét hetes böjt, azt pedig három hetes előkészületi időszak előzi meg. Ezt a tíz hetes időszakot nevezik Triódionnak. A Tiszta hétfőtől Lázár szombatjáig tartó Szent Negyven Nap, vagyis a nagyböjt ideje alatt az ortodox keresztények meghatározott rend szerint nemcsak a hústól, de a tejtermékektől, valamint a bortól és az olajtól is tartózkodnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.