Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 22. 14:03, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Feltúrják a budai Várat

Feltúrják a budai Várat

Hétfőn a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elkezdi a budai Vár több útjának felújítását a 16-os buszcsalád útvonalán nyolc ütemben, a munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak.

A BKK szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az első szakasz munkálatai hétfőn indulnak és május 15-ig tartanak, ez idő alatt az Országház utca teljes hosszában a Szentháromság tértől a Kapisztrán térig le lesz zárva, a rácsatlakozó utcák – a Fortuna köz és Kard utca – zsákutcák lesznek a Fortuna utca felől, az autóbuszok és az engedéllyel rendelkező járművek mindkét irányban ezen az útvonalon közlekedhetnek. A Kapisztrán tér és az Úri utca a Nándor utcán keresztül zavartalanul megközelíthető a megszokott rend szerint.

A második ütemben, amely május 16-án kezdődik és a hó végéig tart, a Nádor utcát zárják le teljes hosszában, a járművek a Kard utca – Országház utca útvonalon közlekedhetnek a Szentháromság tér felé, A kard utca egyirányúsítása megfordul, az Országház utca pedig a Kapisztrán tér és a Kard utca közötti szakaszon kétirányú lesz.

A május 23-án kezdődik a harmadik ütem, emiatt várhatóan június 4-ig a Táncsics utca a Bécsi kapu tér felől nehezen lesz megközelíthető, mivel a Bécsi kapu téri torkolatot átépítik. A Bécsi kapun az áthaladás a forgalom jelzőőrös irányítása mellett felváltva egyirányú lesz, a Bécsi kaput pedig május 30-tól június 2-ig teljes keresztmetszetében lezárják. A Széll Kálmán tér felől érkező 16-os, 16A és 116-os autóbuszok a Lovas út torkolatánál elsőbbséget élvezve visszafordulnak. A Szentháromság tér felől érkező autóbuszok a Bécsi kapu tér – Nándor utca – Országház utca útvonalon fordulnak majd vissza.

A felújítás negyedik ütemében június 4 és június 13 között a Dísz téren a Színház utca Szent György utca felőli oldalát lezárják.

Az ötödik ütemben június 14 és június 21 között a Hunyadi János út – Palota út útvonalon a forgalmat jelzőőrök irányítják majd. A Szentháromság tér felé közlekedő autóbuszok a jelenlegi parkolót megkerülik és hajtanak be az Úri utcába. Az Úri utca a Szentháromság utca – Dísz tér között ellenkező irányban lesz egyirányú, a Tárnok utca a Szentháromság tér felől a Dísz tér irányába lesz egyirányú. A Dísz téren visszaforduló buszok a Tárnok utca – Dísz tér – Úri utca– Szentháromság utca – Szentháromság tér útvonalon közlekednek. Ezzel egy időben az Úri utca Dísz tér – Szentháromság utca közötti szakaszán a páratlan oldalán tilos lesz a megállás.

A hatodik ütem június 22-én indul és június 29-éig tart, ekkor a Dísz tér posta felőli oldala épül át. A Duna felőli oldal és a Tárnok utca is kétirányú lesz, a Palota út irányában a be- és kihajtást jelzőőrök segítik, a buszok a Tárnok utca – Dísz tér – Palota út útvonalon közlekednek. A Dísz téren visszaforduló autóbuszok a Dísz teret elhagyva a Színház utca torkolatban fordulnak meg.

A hetedik ütemben június 30-tól július 13-ig a Tárnok utcában folynak a felújítási munkák. Ekkor a Tárnok utca teljes hosszában le lesz zárva, a párhuzamos Úri utca kétirányú lesz a Szentháromság utca – Dísz tér között, így mindkét oldalán megállni tilos lesz érvényben. A 16A jelű autóbusz a Szentháromság téren fordul vissza.

Az utolsó, nyolcadik ütemben, július 14-étől augusztus 1-ig a Fortuna utca is teljes zárás alatt épül át. Ezzel egy időben az Országház utca kétirányú lesz és mindkét oldalon megállási tilalom lesz érvényben. A buszok a Dísz tér felé az eredeti útvonalon járnak, ellenkező irányban a Szentháromság tér – Országház utca – Kard utca – Bécsi kapu tér lesz a terelt útvonal.

Az úttesten kívül megújulnak a járdák és a Dísz téri parkoló is, ennek ideje alatt a megállás és parkolás tiltott lesz. A Fortuna utca járművel nem, csak gyalogosan lesz átjárható.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során